Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: “40 tonun üstünde yıllık değerli imalatımız var”

Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, “2002 yılında ülkemizde tıpkı gram de kızıl çıkarılmıyordu. Toprağın altında bu değerler yatıyordu. Şu anda kırk tonun üstünde almanak değerli imalatımız var. Yerin altından bunu çıkarıp değer olarak ekonomiye kazandırıyoruz. Yeni yatırımlar orada dahi devam ediyor. Orada üstelik iyi gelişmeler olacak.” dedi.

Dünyanın arz şişman ilkokul elmas fuarı ortada düz alan, Türkiye’nin ilk ve yegâne uluslararası mücevher önsezi fuarı Istanbul Jewelry Show, ziyaretçilerine kapılarını açtı. İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuar, küşat kurdelesinin kesimi ile başladı.

Kurdele töreninin arkası sıra fuar, 9 Ekim Pazar gününe kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. 120 den fazla ülkeden 23 binin üstünde elmas kısım profesyoneli, 1000 firma ve ayraç ile aynı araya gelecek.

Katılımcılar fuarda, pırlanta, mülevven taş, altın ve nısıf-altın taş, inci, gümüş, gümüş baskı ve sim eş eşyası, kızıl montür, saat, format, vitrin dekorasyon, makine-takım ve canip uran, sandık, yazılım, lojistik nişane ve hizmetlerini sergileyecek.

Mücevher İhracatçıları Birliği ve Istanbul Jewelry Show’un kuma projesi olan Designer Club ile sorumluluk tasarımcıları ve ustaları ürettikleri tasarım ve takıları onlara ayrılan özel aynı stantta sergileme şansı buluyor. Fuar alanında oluşturulan bu kısım ile tasarımcılar, yıpranmamış fırsatların kapılarını aralarken, dünyaya birlikte açılıyor.

“Türkiye’yi melfuf kızıl üretimle kalkındırmanın derdindeyiz”

Nazır Mustafa Varank, Istanbul Jewelry Show fuarının açılışında yaptığı konuşmada, Avrupa ve Amerika’dahi resesyonun konuşulduğu tıpkısı dönemde İstanbul’da tıpkısı anda iki fuarı açtıklarını belirterek, iktisadi anlamda canlılığın bitmeme ettiğini anlatım etti.

Varank, mücevhercilik sektöründe Türkiye’nin için mahmul dizgin devam ettiğini belirterek, “Biz de Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı olarak yereldeki kuyumculuk sektörü, zer, dizayn alanındaki projeleri destekliyoruz. Kahramanmaraş’ta Türkiye’nin yeryüzü balaban mücevhercilik uran sitesini inşa ettik. Oraya bir dizayn merkezini, Avrupa Birliği’yle beraber kurduk. Trabzon’de domestik üreticileri destekleyen bire bir projeyi tekrar Endüstri ve Teknoloji Bakanlığı olarak biz hayata geçirdik.” değerlendirmesinde bulundu.

Kuyumculuk, baskı, dizayn alanında firmaların çok kalburüstü olduğuna bel fail Varank, “Bir Vakitler bizim firmalarımız, İtalyanların tasarımlarından esinleniyorlardı. Demincek başkaları gelip bizim firmalarımızın, ustalarımızın tasarımlarından etkileniyorlar. Bu de sektörün geldiği noktayı göstermesi açısından makro.” ifadelerini kullandı.

Varank, güzeşte sene 6 bilyon dolar olan büro ihracatının bu yıl aşılacağına bel ederek, “Elbette bunun incelmemiş konu tarafı bile cesim. 2002 yılında ülkemizde benzeri gram bile zer çıkarılmıyordu. Toprağın altında bu değerler yatıyordu. Şu anda 40 tonun üstünde yıllık kızıl imalatımız var. Içtima altından bunu çıkarıp ayar yerine ekonomiye kazandırıyoruz. Eskimemiş yatırımlar orada dahi devam ediyor. Orada birlikte bereketli gelişmeler olacak.” dedi.

Türkiye’yi ek zer üretimle kalkındırmanın derdinde olduklarını nâkil Varank, “Yatırım, istihdam, üretim, ihracat. Bizim formülümüz muhtemelen, bunun amacıyla dahi hisse senedi dünyasıyla, amele kardeşlerimizle umum ele verip çalışıyoruz, artık üstelik çalışmaya devam edeceğiz. Cevahir fuarımız inşallah mübarek çoğalan kazançlara konu anahtar. Tığ tamam İstanbul’u, Türkiye’yi cevahir fuarına bekliyoruz. Gelsinler, görsünler. 4 dönem boyunca fuarımız bitmeme edecek.” açıklamasını yaptı.

Elmas sektörünün gelişimini sponsor etkinlikler düzenlenecek

Fuar antrparantez Elmas İhracatçıları Birliği ve İstanbul Kuyumcular Odası iş birliğinde düzenlenecek “Eğin for Jewellery – Inspiration Hub” etkinliğine aile sahipliği yapacak.

Farklı projelerle gelişerek, sanatın ve sanatçıların mücevher sektörüne katkıda bulunmasını amaçlayan etkinlikler, “Firez Sanat ve Cevahir”, ” Moda, Hars ve Sanatın Elmas Sektörümüzün Markalaşmasına Etkisi”, “Moda, Kültür ve Sanatın Cevahir Sektörümüzün Markalaşmasına Etkisi” başlıklarında panellere manzara olacak.

Etkinliğin açılışına, Hars ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un eşi Ülker Ersoy bile katılarak geçmiş panelde konuşmacılar ortada yerini aldı. 7 ve 8 Ilk Teşrin tarihlerinde saat 13.30’de başlayacak panellere Yönetmen ve Artist Hamdi Alkan, Sanatkâr Gültekin Çizgen, Kazı Bilimci Temiz Başgelen, Moda Tasarımcısı Heyecan Süer gibi adlar katılacak.

Sürdürülebilirlik vizyonu ile fuarda çevreye duyar bir nice himmet, konunun önemine dikkati çekiyor. Etkinliğin karbon emisyonlarını azaltmak üzere; basılı materyallerin azaltılması, bucak kartlarını ve fuar halılarını vurdumduymaz dönüştürülmesi, LED teknolojisi kullanarak canlılık tasarrufu sağlanması, kağıt kullanımını budamak üzere ziyaretçi anketlerini tablet aracılığıyla online yapılması, CO2 emisyonunu sunu aza ıskat etmek namına murahhas ve ziyaretçileri, fuar alanına dolgun taşıma ile ulaştırılması üzere detaylar ön plana çıkıyor.

Mücevherat sektöründe elektrik gösteren işletmelerin ayrımsız araya gelmesi ve hele uluslararası pazarlarda aktiflik göstermesi yerine düzenlenecek olan Istanbul Jewelry Show, dış alım evet birlikte dış satım fail firmaların alıcı ve tedarikçi bulma konusunda eskimemiş alıcıları veya ticari gelişim ortaklarını daha çarpık çurpuk bulabilme fırsatı sunmuş olacak.

Sektörün Türkiye ekonomisine olan katkısına aksan yapacak olan fuar, dünyanın değişik ülkelerinden mevrut katılımcıları ağırlayacak.

Share: