Prof. Dr. Sezikli’den çölyak hastalarına ciddi ikaz

Prof. Dr. Sezikli’den çölyak hastalarına kritik ikaz

Hitit Üniversitesi Tababet Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ongun Sezikli;

“Çölyak hastaları şayet diyet yapmazsa ılımlı ve tafsilatlı vadede vücuttaki belli kanserlerde belli artım oluyor”

ÇORUM – Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinçli Sezikli, çölyak hastalığında diyetin önemine ilgi çekerek, “Çölyak hastaları eğer perhiz yapmazsa ölçülü ve uzun vadede vücuttaki anlaşılan kanserlerde mukannen artma oluyor” dedi.

Çorum Çölyak Derneği aracılığıyla ‘Çölyak’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı adına katılan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mutlu Sezikli, çölyak hastalığı, tanısı, tedavisi ve gluten duyarlılığı konularında yemek yaptı.

“Gluten olmazsa gayrimümkün mıdır hayatımızda müfit değil” diyen Prof. Dr. Sezikli, bir insanın yaşantısında lüzumlu olan mineral, vitamin, protein ve tıpkı bütün alacağı gıdalardan karşılayabileceğini belirterek, bu yüzden glutensizde aynı hayat olabileceğini söyledi.

Çölyak rahatsızlığı olmayan kişilerinde glutensiz yaşayarak, glutensiz beslenerek mıhlı aynı şekilde hayatını idame ettirebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Sezikli, sadece savuşturmak yada buğday değil günlük hayatta bir nice alanda kullanıldığı amacıyla insanların glutene çetin şekilde maruz kaldığına meni etti.

Çölyak hastalığında vakit kaybetmeden genetik etkenlerin değil çevresel faktörlerinde şanlı olduğunu anlatan Prof. Dr. Sezikli, “Bizim bölgemizde olduğu kabil buğdayın çok tüketildiği bölgelerde, toplumlarda çölyak henüz yoğun görülüyor. Asıl sütü tıpkı güruh hastalıkta olduğu kabilinden çölyakta bile önemli. Çocukları emzirilmesini er çoğaltmak, asıl sütünü erken koymak çölyak kabil hastalıklara maalesef henüz erken veya yakalanmayacaksa birlikte yakalanmasına illet oluyor. Türlü enfeksiyonlar ve munzam gıdalara er başlamakta çölyakla sonuçlanabiliyor. Çölyak hastalığı alelumum çocukluk çağında tanısı konulan hastalık olduğu bilinmekle bu arada yetişkinlerlede tehlikeli şekilde görülebiliyor. 1 yaşından 90 yaşındaki temas bireyde tanısı konulabilir. Çölyak’ın ülkemizde görülme oranı yüzdelik 0.5 ve 1 arasında. Beniz kişide bire bir dirilik. Bizim 800 bin hastamız olması lazım amma tanı konan bu kadar hastamız yok. Çokça muamma çökyaklarımız var. Yetişkinlerde apayrı şikayetlerle bize gelen hastalarımı teşhis konulabiliyor” ” ifadelerini kullandı.

Çölyak hastalığı belirtileri hakkında vukuf veren Sezikli, diyet yapıldığında kilogram aldıran yegâne rahatsızlığından çölyak olduğuna vurgu yaparak, çölyak rahatsızlığı kâin çocukların kefaret yaptığında kilogram kaybının ortadan kalktığının altını çizdi.

Çölyak rahatsızlığında biricik tedavinin perhiz olduğunu vurgulayan Sezikli, şunları kaydetti; “Şuanda biricik tedav yöntemimiz maatteessüf perhiz. Popülasyon boyu devam etmesi gerekiyor. Çok bereketli tıpkısı etiket okuyucu olmamız gerekiyor. Glutenli ürünlere dikkat etmeliyiz. Cilt, süt, balık, haya gibi gıdalar tamamen azade. Listeye baktığımızda hiçbir rahatsızlığı olmayan insanında tüketmesi gereken gıdalarda çölyak hastalarımız ortamında ağız ağıza erkin. Süt ürünleri alırken önce 6 kamer külfet yaşayacağımızı bilmemiz geçişsiz. Çölyak tanısı konduktan sonradan hastalarımızdan evvel 6 ay benzin ve benzin ürünleri kullanmamasını öneriyoruz. Daha bilahare benzen ürünlerini kullanabilirler.

Gluten gıda sanayinde her yerde kullanılıyor. Alakasız ürünlerde bile kullanılıyor. Şampuanlarda, kremlerde, makyaj malzmeleri günlük hizmet ve kozmetik ürünlerinde birlikte gluten bulunuyor. Taharri edilerek kullanılmalı. Kefaret yapmıyorum, şikayetimde yok diyen hastalarımız oluyor. Rejim yapmaktan bıkmış hastalarımızı oluyor. Amiyane pres bire bir süreç. Rejim yapmadığınızda bu gelişim demir eksikliği anemisi ile mızrap erimesi ile kalmıyor ilmî çalışmalar gösteriyor kim çölyak hastaları şayet diyet yapmazsa mutedil ve mufassal vadede vüuttaki mahsus kanserlerde mukannen artma oluyor. Çocuklarımız, kendimiz için perhiz yapmıyorum seçeneğini kullanmamız geçişsiz. İyiyseniz iyete devam. Diyettesiniz amma düzelmiyorsunuz. Uğrun tür. Kullandığınız malzemeler etkili gibi” dedi.

Konferansın peşi sıra Ilbay Mustafa Rençper’nin eşi Azime Maraba, Belediye Başbuğ Yardımcısı İsmail Yağbat ve cemiyet yöneticileri aracılığıyla çölyak hastası çocuklara karne hediyeleri verildi. Izlence gato kesiminin peşi sıra sona erdi.

Share: