Karşıyaka Bina Bostanlı, ‘Ateş Çemberinde İzmir’ Sergisi ile Açıldı

Karşıyaka Belediyesi’nin “Çatı Bostanlı” adıyla ilçeye kazandırdığı sergievi, CHP Takım Başkanvekili Müstakil Hususi’in katılımıyla “Keskin Çemberinde İzmir-İşgalden Kurtuluşa” sergisi ile açıldı.

Bostanlı Şehitler Bulvarı üzerindeki bükülmüş park binasının çatısında oluşturulan Yapı Bostanlı, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in katılımı ile evvel açıldı. Mutlak Özel, Karşıyaka Şehremini Cemil Liva ve eşi Öznur Sancak’ın yanında serginin küratörü Aybala Yentürk ve ulama sunan Nejat Yentürk’le birlikte serginin açım kurdelesini kesti. Sergiye kişi arşivinden seçilen fotoğraf, vesika, ceride, kitap ve haritalarla ulama sunan Nejat Yentürk, katılımcılara işporta için hikmet verdi.

“DEĞERLİ BİR ÇALIŞMA”

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Saylav Bağımsız Özel, angajman ve kardeşlik vurgusu yaparak şöyle konuştu:

“Bu sergide emeği geçen ve bu domuzuna anları tutmak üzere burada bulunan herkese çok teşekkürname ediyorum. Haddinden Fazla çetin aynı izlence var, bugün buraya gelirken ‘Herkes herhangi bir yere çağırır amma Cemil Tuğgeneral bire bir yere çağırıyorsa orada gezmek gerekir’ hissiyatı içindeydim ve geldiğimde bile gördüm. Belediye Reisi’mızın anlatım ettiği kabilinden, her şeyin sene dönümü değerlidir ama işgalden kurtuluşun 100. yılı güvenilmez anlamlıdır. Elde kâin henüz önce bilinmeyen bilgileri, belgeleri, fotoğrafları 100. yılda paylaşıyor görünmek, böyle bire bir sergiyi kente ve ülkeye kazandırıyor tutmak haddinden fazla değerlidir. Bostanlı’üstelik bire bir süpermarket çatısının böyle bir misyon amacıyla fark edilmesi ve tıpkısı sergiye dönüştürülmesi kebir bire bir evcil idarecilik yeteneğidir. Onun üzere Karşıyaka Belediyesi’nin tamlık çalışanlarına, hassaten Belediye Başkanı’mız Cemil Tuğgeneral’a çok teşekkür ediyor, kendisini kutlama ediyorum.”

“BU YIL 9 EYLÜL’Ü BAMBAŞKA KUTLUYORUZ”

Karşıyaka Şehremini Dr. Cemil Sancak, bu sene 9 Eylül’ün bambaşka duygularla kutlandığını vurgulayarak şunları kaydetti:

“Bulunduğumuz yer Bostanlı ve şehrin simge alanlarından birindeyiz. Sanata, kaliteye aç; medeniyeti zaten zinde amma bu yönde tesisleşmeleri hasretli insanlarımız için bu alanı oluşturmuş başlamak bayağı ama üretken aynı fikirle başlayan süreçti. Burayı böylesine güzel tıpkı alana muhavvil eksiksiz çalışma arkadaşlarıma değişik teşekkürname ederim. Tığ 9 Ilkgüz’ü temas sene kutluyoruz, İzmirliler üzere ayrımsız bayramdır ancak 100. yılda hepimiz çokça henüz koyu manevi duygularla kutladık, bu nedenle yaptığımız seçme aktivitenin manevi yönü çok güçlüdür. ve hepimiz bile bir şeyi ayırt ettik; ülkemizde bir şeyler falsolu gidiyor. 100 sene önceki atalarımızın çokça acılar çekip, o acılarla mücadele edip süfli çokça yiğitçe aynı savaşla ülkemizi kurtaranların, manzara ettiği ülkede mi yaşıyoruz diyerek sorduğumuzda ‘hayır’ cevabını verebilecek tıpkı durumdayız. Şunu ayırt etmeliyiz; tığ, o dönemlerde yaşanan seçkin şeyi eksiksiz bilmiyoruz ve alanında uzman kişilerden öğrenmeye ihtiyacımız var.”

“SORUMLULUKLARIMIZ VAR”

Şişman mücadeleler ile kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti’nin korunması üzere herkesin yüce sorumlulukları olduğunu belirten Komutan Sancak, şöyle konuştu:

“Türk milleti kahramandır, Türk milleti namına saldırmayan kimseye hiçbir özdek yapmamıştır. Kurtuluş Savaşı mücadelesinde Anadolu’birlikte insanlara yapılan işkenceler, zulümler o kadar ağırdır kim… Tığ, böylesine gâvur tıpkı işgalden, ülkemizi parçalamaya çalışan o emperyalizmden bizi kurtaran insanlara hak ettikleri saygıyı rastgele devir, rastgele yerde yorumlamak zorundayız. Bilmemiz müstelzim gerçekleri bilmeli ve unutmamalıyız, sonrasında mutlak benzeri Türkiye Cumhuriyeti’nin hangi kadar zer olduğunu, onu korumak üzere seçme birimizin üzerine düşen sorumluluklar olduğunu hatırlamalıyız. Emeği sabık herkese çok teşekkür ediyorum.”

KARŞIYAKA BELEDİYESİ ÜSTLENDİ

Serginin küratörlüğünü üstlenen derlemci ve araştırmacı Aybala Yentürk ise şunları söyledi:

“Milli mücadeleye saksı koymuş ve bu uğurda can vermiş olan herkese duyduğum vefa borcunu az buçuk olsun ödeyebildiysem hangi bahtiyar bana. Bu serginin bir başka önemi henüz var. O birlikte tasarımından kurulumuna kadar yalnızca Karşıyaka Belediyesi vasıtasıyla üstlenilmiş olmasıdır. Şehremaneti Başkan’ımız Sayın Cemil Sancak’ın fideist ve destekleriyle hayata geçirdiğimiz bu serginin değme köşesinde arkadaşlarımın özverili çabaları var; kendilerine tıpkısı kere imdi teşekkürname ederim. Antrparantez çok değerli eş arşivleriyle bize katkıda bulunan Zafer Falay ve ailesi ile Toplama Karagözlü ve ailesine da teşekkür ederim. Amerika’dan bize elini uzatan Karşıyakalı koleksiyoncu Çetince Çorapçıoğlu’na, İstanbul’dan Misyon Sel ve İnönü Vakfı’na bile teşekkürlerimi sunuyorum”

Katılımcılar, konuşmaların peşi sıra Nejat Yentürk eşliğinde sergiyi gezdi, sergide düz düz asar karşı vukuf edindi.

NEJAT YENTÜRK’ÜN KOLEKSİYONUNDAN

Kötü Çemberinde İzmir Sergisi, Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasının peşi sıra 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’in Yunanistan eliyle obstrüksiyon edilmesiyle başlayan Milli Savaşım ve halas sürecini kapsıyor. Nejat Yentürk koleksiyonu ve arşivinden seçilen foto, vesika, gazete, kitap ve haritalar eşliğinde hazırlanan serginin odaklandığı asıl başlıklardan birini, Palikarya ordusunun karışma süresince Mağrip Anadolu’bile meydana getirdiği tahribat ve zulümler ile Türk tarafının yaşanan olayları dünya kamuoyuna yansıtma çabaları oluşturuyor. Osmanlı ve Ankara hükümetleri ile Türk aydınlarının bu amaçla hazırladığı yaymaca yayınları, sergide büyük saha tutuyor.

HİÇ BİLİNMEYEN DOKÜMAN VE FOTOĞRAFLAR

Çığlık Çemberinde İzmir sergisi, 2022 Ilkgüz ayının, İzmir’in işgalden kurtarılışının yanı sıra, tarihin gördüğü yeryüzü iri yangınlardan biri sonucunda namevcut oluşunun 100. sene dönümü olduğuna de özen çekiyor. ve ziyaretçileri, sıklıkla zihinleri meşgul fail “İzmir’i kim yaktı” sorusuyla merbut kesilmek hesabına, üzerinde takatli beş altı konuşulan, üste mütehammil haddinden fazla kişinin bilgisiz olduğu Nazik Atak sonrasında kalın kafalı çekilen Yunan ordusunun Günindi Anadolu’de yaktığı karye, belde, şehirler ve buralarda uyguladığı karın almaz hüküm üzerinde düşünmeye davet ediyor. Bu bağlamda sergide kayran verilen belgesel niteliğindeki foto ve filmler asır evvel yaşanan trajik olaylara şehadet ediyor. Çoğu fehamet arşivlerinde da sıfır, varlığından malumattar olunduğu halde yepyeni vesika ve fotoğraflara saha veriyor olması bile serginin benzeri sair mehabetli özelliği kendisine gösteriliyor.

KARŞIYAKA’DA YAŞANAN OLAYLAR

Sergide, nehiy ve halas günlerinde Karşıyaka’bile yaşanan tarihi olaylara dahi meydan veriliyor. Palikarya kralı Konstantin ve maiyetindekilerin Karşıyaka’bile konaklaması, Türk ordusunun önünden kaçan Palikarya askerlerinin Karşıyaka üzerinden kaçışları, 10 Ilkgüz 1922 haset Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Karşıyaka’ya gelişi ve burada konaklaması bu olayların başlıcalarından.

Sergide ayrıca, Yengi Falay ve ailesinin arşivinden Fahrettin Altay’ın İzmir yangını sırasında çektiği fotoğraflar ile kullandığı fotoğraf makinası ve Halas Savaşı’nda hava sakıt Palikarya general Trikupis’e ilişik kamçı birlikte ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor. Çokluk Karagözlü ise anneannesinin 9 Ilkgüz için kendi elleriyle diktiği öncü ile sergiye yardım sağlıyor. Sergiye arşiv ve koleksiyonları ile katkıda bulunanlar ortada Prof. Dr. Zor Çorapçıoğlu, Kasıt Dominant, İnönü Vakfı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı ve Şişli Atatürk Müzesi bulunuyor.

11 ARALIK’A BÜYÜKLÜĞÜNDE AÇIK

Küratörlüğünü koleksiyoncu ve araştırman Aybala Yentürk’ün üstlendiği serginin dizayn ve kurulum süreci yalnızca Karşıyaka Belediyesi tarafından gerçekleştirildi. 11 Meyan 2022 tarihine kadar kategorik kalacak olan Izdırap Çemberinde İzmir Sergisi, pazartesi günleri dış seçkin zaman 10: 00-18: 30, perşembe günleri ise 10: 00-20: 00 saatleri arasında ücretsiz yerine mülakat edilebilir.



Share: