Kahramanmaraş ruzname haberleri | Kahramanmaraş’taki arkeolojik kazıda 7 bin 600 almanak ıstampa damga bulundu

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesindeki Domuztepe Höyüğü’nde ölçülü kazı çalışmalarında 7 bin 600 yıl öncesine ilgili olan ve troleybüs iki hayvan başı figürünün saha aldığı mühür bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda, Hacettepe Üniversitesi Literatür Fakültesi Arkeoloji Bölümü Akademisyen Doç. Dr. Halil Tekin başkanlığında, 5 üniversitede işyar arkeolog ve veri insanlarından oluşan 15 nefis ekiple hesaplı kazı çalışmalarının bu yılki kısmı tamamlandı.

Doç. Dr. Halil Uğurlu, AA muhabirine, Geç Neolitik Döneme ilgili ayrımsız iskân yeri olan Domuztepe Höyüğü’nde bu yılki kazılarda zer bulgulara ulaştıklarını belirtti.

Buluntular arasındaki tahminî 7 bin 600 yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen mühür mührünün büyükbaş hayvanların evcilleştirilme sürecine çerağ tutabileceğini tabir eden Uğurlu, şöyle konuştu:

“Höyüğün ikinci bina katına ilgili dolgu arazi içinde yılan taşı taşından üretilmiş iplik delikli düğme mührün ağırlık yüzeyinde ‘aynalama’ yöntemiyle ağızları birbirine bakar şekilde mamul troleybüs iki efsanevi başı dikkat çekiyor. Önceki yıllarda kilden çömlekçilik-kumkuma üzerinde boya süs olarak stilize yapılmış boğa başı motiflerinin varlığı saptanmıştı. Geleneksel Mezopotamya terminolojisinde ‘Halaf’ adına bilinen hayat biçiminin Doğu Akdeniz’deki en balaban yerleşimi olan höyükte ayrımlı materyal üstünde görselleşen kele başları genellikle Mail Şarki’dahi domestik sığır (Bos Taurus) olarak bildik türün temsilcisi adına kabul görmektedir.”

Elde edilen efsanevi kemiklerinin (arkeozoolojik) incelemelerinin tamamlanmadığını hatırlatan Tekin, “Domuztepe’nin süresince bulunduğu Maşrık Akdeniz’bile M.Ö 7-6 binli yıllarda mandanın evcilleştirildiğini ifham etmek için erkendir. Nitelik sorumluluk yüzeyinde ve ara sıra çömlekçilik-çömlekçilik üzerinde boya bezekler şeklinde gözlemlenen türün manda olmayıp elden sevir başlarının farklı stillerde biçimlendirilmiş olması de belki dahilindedir. Gelecekte yapılacak analizlerin bu konuya mum tutacağı kuşkusuzdur. bununla birlikte, Mezopotamya Geç Neolitik Aktarılma nitelik baskılarında bu şekilde bir betimleme yönteminin üstelik ender görüldüğünü belirtmek gerekir.” değerlendirmesinde bulundu.

Mührün genelde mülkiyetin varlığının konkre kanıtı yerine kabul edildiğine bel fail Uğurlu, “bununla birlikte eşitlikçi benzeri hayat biçimine topluluk ve daha bürokrasinin bulunmadığı biraz dilimini düzen fail erken köy yerleşimlerinde bu cins nesnelerin işlevleri konusu bibi tartışmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Share: