KADIN GİRİŞİMCİ, TEKSTİL ATIKLARINI GERİ DÖNÜŞTÜREREK İHRACAT YAPIYOR

KAHRAMANMARAŞ’ın Türkoğlu ilçesinde oluşum anlayışsız transformasyon tesisini kuran Zeliha Akıncık, 5 yıldır yapı atıklarından elyaf üretiyor. Et Kafalı dönüştürülen elyafları ihraç ettiklerini belirten Akıncık, “30 kişiyle başladığımız bu yolculuğa, 2022 itibarıyla yüzdelik 50’sinden dahası avrat olan 95 kişiyle devam ediyoruz. İhracatımızın çoğunu Akdarı, İtalya, İspanya ve Bangladeş’e yapıyoruz” dedi.

Örgü kumaş sektöründe hayatiyet gösteren ayrımsız firmanın ihracat biriminde 17 sene çalışan Zeliha Akıncık, Avrupa ülkelerindeki döngüsel tekstili keşfedince Kahramanmaraş’ta de benzer ayrımsız çabaya girdi. 2017 yılında Türkoğlu Tevhit Uran Bölgesi’nde, kentin Belde, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı lisanslı önce yapı kafasız dönüşüm tesisini kuran Akıncık, bu süreçte bölgesel heveslendirme, SGK, alacak ve getiri indirimi kabil devletin sunduğu bir nice destekten yararlandığını söyledi.

‘TEKSTİL ATIKLARINI MUHTEVİYATLARINA BAKARAK AYRIŞTIRIYORUZ’

Tesise giren atıklarda on paralık firelerinin bulunmadığını, bu nedenle ‘Sıfır Atılmış Belgesi’ne erbap olduklarını kaydeden Zeliha Akıncık, atıklardan üretilen elyafın oluşum dışında oyuncak, otomotiv ve inşaat sektöründe da kullanıldığını söyledi. 2 yıl ilk tesisin çatısına gündüz enerjisi panelleri kurduklarını, bu sayede hayatiyet ürettiklerini anlatım fail Akıncık, “Bu tesiste, Kahramanmaraş’tan ve yer illerden topladığımız dokuma atıklarını renklerine ve muhteviyatlarına göre ayrıştırıyoruz. Henüz bilahare mekanik bire bir açım işlemi gerçekleştiriyoruz. Bu açılış işlemimizden sâdır mamullerimizin yüzdelik 80’ini yapı sektöründe elyaf olarak veriyoruz. Yapı sektörüne akla yatkın sıfır kısımlarını ise deri ve inşaat sektörüne veriyoruz” dedi.

ÇALIŞANLARIN YÜZDELIK 50’DEN FAZLASI KADIN

5 yılın sonunda hem cirolarını 100 milyon liraya çıkardıklarını hem da atıkları kafasız dönüştürerek, ürettikleri elyafları ihraç etmeye başladıklarını belirten Zeliha Akıncık, şöyle konuştu:

“Almanak yaklaşık 16 bin ton atılan topluyoruz, bunun 14 bin tonunu vurdumduymaz dönüştürebiliyoruz. Dokuma atıklarının içinden gelen ve köylü dönüştüremediğimiz kağıt, plastik kabilinden atıkları bile idraksiz transformasyon tesislerine gönderiyoruz. 2017’de 30 kişiyle başladığımız bu yolculuğa, 2022 bakımından yüzde 50’sinden ilavesi avrat olan 95 kişiyle devam ediyoruz. İhracatımızın çoğunu Akdarı’a, İtalya’ya, İspanya’ya ve Bangladeş’e yapıyoruz. Bu ülkelere doğrudan dış satım yaparken; tıpkı da simbiyoz halinde olduğumuz başka firmalar var. Onlar de özellikle Avrupa ülkeleri ve ESIR tevessül etmek üzere bir nice ülkeye ihracat yapmaktadır.”

Share: