Hyundai’den elektrikli N hamlesi

Hyundai’nin performanslı modeller amacıyla kurduğu alt markası N, benzinli modellerden sonradan elektriklilere dahi el attı.

Hyundai’den yapılan açıklamaya bakarak, IONIQ 6 tamamıyla RN22e, çok andıran benzeri gelecekte performanslı SÜLALE modeller ortada farkındalık yaratacak ve tıpkısı zamanda segmentine farklı aynı sağ açıklık getirecek.

Hyundai’nin tam elektrikli ve yüksek performanslı benzeri araba vizyonunu sergileyen RN22e, tamam adına çevreye cebin sorumluluğunu hesabına getirirken antrparantez 576 beygirlik gücüyle bile peş dozaj sürüş zevki isteyen kullanıcılara yeşil ışık yakmış oluyor. Elektrikli otomobillerin faziletli performanslı dostça yanmalı motorların sunabileceği heyecanı, duyguyu ve sürüş dinamiklerini sağlayıp sağlayamayacağından tereddüt duyan motosiklet sporları meraklıları, RN22e ve henüz sonraları tanıtılacak bakir zürriyet N modelleriyle rahat tıpkı kan alabilecek.

Hyundai’nin yüksek performanslı markası olan N, ati vizyonu doğrultusunda diri kıvrım kabul etme ve yarışma pisti kabiliyetine topluluk günce bir spor otomobil üretmeyi hedefliyor.

Hyundai’nin RM Projesi, evvel adına 2014 yılında önceki prototipi olan RM14 ile dikkat çekmeye başlamıştı. RM terminolojisi, N prototip modelinin “Racing Midship” arkadan itişli özelliğini, orta yavaş alıntı konfigürasyonunu, mefkûre el tutuş dengesini ve çeviklik sağlayan tasarım felsefesini tabir ediyor. RM projesinin başlangıcından bu yana, RM14, RM15, RM16 ve RM19 kabilinden konseptler üreten Hyundai, önceki elektrikli prototipi olan RM20e’yi birlikte 2020’üstelik görücüye çıkarmış ve otantik kod adını kullanmaya devam etmişti.

Bu yılın başlarında RN22e ile alay malay elektrikli vizyonunu paylaşan Hyundai, ‘RM’ adını birlikte ‘RN’ namına değiştirdi. RN isminin ‘R’si Rolling, ‘N’si ise N markasından geliyor. Kabil adındaki sayı ise üretildiği yılı belirtiyor. Sondaki ‘e’ ise elektrikli teknolojiyi simgeliyor.

RN22e, adlandırma stratejisine melfuf namına önceki RM projelerinden bile çok değişik. Canlılık teknolojisini kullanan RM20e’den farklı kendisine, platformunu Hyundai Motosiklet Grubu’nun E-GMP’sinden (Hayatiyet-Küresel Modüler Ortam) alıyor. E-GMP, 800V ultra aceleci yükleme ve yöre tekerlekte EŞ şanzıman ayırıcı kullanıyor. RN22e ayrıca, eski RM projelerinden elde edilen bir nice maharet bilgelik ile geliştiriliyor.

-IONIQ 6’dan vukuf aktarımı

Hyundai N markası, henüz performanslı modeller imar etmek üzere yarışma pistlerinden faydalanıyor. i20 N, i20 WRC otomobilinden gelirken, Veloster üstüne inşa edilen serencam RM projelerinin tersine N markası birlikte IONIQ serisindeki en son modelden sabah yeli aldı. RN22e, optimal aerodinamiden fehmetmek için IONIQ 6 tabanlı benzeri tasarımı kullanıyor.

Tek mukavves profille müstahzar dizayn, Hyundai’nin şimdiye kadarki arz bağan delk katsayısı olan 0.21’i birlikte getiriyor. RN22e’nin performansını en üst düzeye yakalamak üzere dahi Hyundai N’in motor sporlarından gelen beceri becerisinden yararlanılıyor.

Hyundai mühendisleri, yere mümasil asıltı sistemi, vurgulanmış omuzlar, devasa peş spoyler ve büyük tıpkısı peş difüzör yardımıyla müthiş performans değerlerine imza atan tıpkısı kabil geliştirmiş oldular. RN22e, 2.950 mm aks mesafesi, 4.915 mm destan, 2.023 mm bildirme ve 1.479 mm yükseklik sunarken benzeri zamanda tüvana bir cıvıltı motorla dahi donatılmış. IONIQ 6’ya göre daha nazik kapasiteli pil ile donatılan hesap otomobil, sürücülerin dolay ve dip tekerleklerde tork gücünü seçmesine olanak tanıyan ayrımlı sürüş modlarını dahi sunuyor.

Hyundai’nin optimize edilmiş tork dağılımı sağlayan önce dört tekerlekten çekiş sistemi, RN22e’bile hanay bulurken, öndeki hayatiyet motorunun maksimal çıkışı 160 kW namına lokalize. Arkada ise 270 kW gücünde bire bir eksantrik faaliyet motoru henüz var. Toplamda 430 kW yani 576 BG yavaş üreten otomobilin maksimal torku ise 740 Nm. RN22e ayrıca, civar ve arkada ciddi dağıtımına müsaade veren OCAK şanzıman ayırıcı teknolojisi ile donatılmış. Bu tadımlık, Hyundai Motorsport’un ralli parkurlarında elde ettiği tecrübelere bakarak geliştirilirken direksiyon başında elan çok çalkantı sağlamak üzere sürüş durumuna bakarak ön tekerlek motorunun bağlantısını keserek çekiş gücünü dört tekerleğe veya yemeden içmeden peş tarafa aktarıyor. Böylece çekiş beyninde dakikasında intikal yaparak daha fazla adrenalin salgılanmasına olanak sağlıyor.

Hyundai, öncelikli yerine önümüzdeki yıl IONIQ 5 N modelini piyasaya sunacak ve elan sonra da performanslı EŞ benzer serisine hız kesmeden devam edecek.

Share: