Hatay’da 1901 yılında düz yazı edilen meslek, ilginç hikayesiyle ilgi çekiyor

Türkiye’bile tarihi çok öncelere raci bir nice yapı var. Bu yapılar arasından bazılarının hikayesi ise karışma dönemiyle angajmanlı olması nedeniyle haddinden fazla enteresan karşılanıyor. O yapılardan biri bile Hatay’ın İskenderun ilçesinde kâin İskenderun Lisesi’ne ilişkin çarkıt yapı. 1901 yılında Fransız işgali sırasında Fransız misyonerler tarafından mensur edilen çatı, Türk askerinin bölgeye girmesiyle alay malay yeniden Türkiye’ye kazandırılmış.

BAHÇEDEKİ JANDARK HEYKELİ YIKILIYOR

Türk askerinin okula girdiği sırada bahçede kâin Fransız eş alp Jandark heykeli ise güdük sürede askerimizin dikkatini çekiyor. Bire Bir süre sonradan yıkılan heykelin hesabına Türkiye Cumhuriyet Altını Devleti’nin kurucusu Gazi Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün heykeli dikiliyor ve bölgenin artık Türk hakimiyeti olduğu mesajı veriliyor.

JANDARK KİMDİR?

Jeanne d’Arc(6 Karı 1412 – 30 Mayıs 1431; İngilizce: Joan of Arc, Türkçede bazı bazı sadeleştirilerek Jan Dark şeklinde bile yazılır), Yüz Sene Savaşı boyunca İngiltere’ye cebin ülkesi Fransa’ya memleketi Lorraine’deki cephelerden başlayarak manevi anlamda iri destek olan ve bilahare ünü Fransa’nın ciharıyek yanına yaygın ayrımsız Fransız Katolik azizesidir.

OKULUN TARİHÇESİ

Şu anda Milli Terbiye Bakanlığı’na ilişkin kendisine bakım veren İskenderun Lisesi’nin resmi sayfasında ise tarihçeye ilgilendiren şu bilgilere düz veriliyor:

Okulumuz İskenderun Lisesi 1901 senesinde Fransızlar tarafından Frerler Misyon grubu eliyle açıldı. Gündeş 11.576 m2 lik düz üzerinde o zamanlar Martir Pamir Caddesi üstünde mevcut binalar bulunan idi.

Şu anda okul bahçesinin içerisinde kâin Atatürk büstünün olduğu yerde Jandark’ın heykeli vardı. Jandark (Jeanned’are) Fransızların İngilizlere alın mücadelesinde 7. Charles tahta geçmesinden kral ilan edilmesinde yararlılıkları tanıdık bire bir avrat kahramandır.

1914 yılında 1.Cihan savaşı süresince Fransızların faaliyetlerini durdurdular. Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonraları 1918 tarihinden sonradan yeniden faaliyetlere başladılar. Bu tarihten 1930’lu yıllara büyüklüğünde bu okulda Türk çocuklarına ardılmak mümkün değildi. Ancak sonuç yıllara doğru çıkışlı olan öğrenciler beyninde Türk çocuklarına rastlanmaktadır. 1895 tarihinden sonradan İskenderun yöresine Türk nüfusu yerleşmeye başlamış alelumum dağlık yerlere ve köylere, Belen yöresine yerleştiklerinden bahir kenarında oturan Türk nüfusu alelacele süratle yok gibiydi. 1937 yılında 27 Kavimler derneği, bu dernek Konfedere Milletlere balya bire bir kuruluştur. Bı derneğin İsveçli mürükasları plespit adı altında referandum gitti. Yapılan oylamada Fransızları mı istiyorsunuz-Türkleri mi istiyorsunuz denildiğinde ahali genellikle Türk yönetimini tercih etti.

5 Orak Ayı 1939 tarihinde Türk Ordusu İskenderun’a girdi. Fransızlarla yapılan Ankara antlaşmasındaki koşullar gereği 23 Temmuz 1939 tarihinde Hatay’ın anavatana ilhakından bilahare tamamen Türk kontrolünde eğitim bilimi ve tedrisat devam etmiştir. 15 Mayıs 1955 tarihine büyüklüğünde ortaokul yerine bitmeme fail okulumuz 15 Mayıs 1955 tarihine lise kısmının da açılmasıyla ılımlı-ortaöğretim beraber öğretime başlamış 1966-1967 tedris yılında ortaokul bünyesinde giderilmiş yalnız ortaöğretim yerine o tarihten bu tarihe büyüklüğünde öğretime devam fail tıpkısı eğitim bilimi ve vukuf yuvasıdır.”

Share: