Hastalıkların tespitinde arz iyi emare: “Kalıtım Bilimi analizler”

Hastalıkların tespitinde yeryüzü bol delil: “Genetik analizler”

SMA, istihsal bozuklukları, amansız hastalık kadar hastalıkların erken teşhisinde genetik analizler kullanılıyor

Samsun’daki kalıtım bilimi merkezinde kişilerin familya ve gerçeklik geçmişlerini incelenerek, hastalıkların tanısı amaçlanıyor

SAMSUN – Samsun’bile Samsun Eğitim Bilimi Araştırma Hastanesi Kalıtım Bilimi Hastalıklar Merkezi’nde yapılan çalışmalarla kişilerin zaman testleri alınarak kalıtım bilimi analizler yapılıyor. Analizlerle amansız hastalık, SMA, üreme problemleri, bebeğin algın doğması kabilinden birçok sorunların önüne geçilebiliyor.

Gelişen uygulayım bilimi ile beraber yapılan genetik testler insanlarda oluşabilecek bir nice hastalığın önüne geçebiliyor. Nadir tanıdık hastalıkların teşhisinden esas karnındaki bebeğin muhtemel rahatsızlıklarına kadar it canlı çok soruya karşılık olan kalıtım bilimi testler Samsun’daki Eğitim Araştırı Hastanesi Genetik Emraz Merkezi’nde yapılıyor. 2022 yılında Türkiye’nin 62 şehrinden 15 binin üstünde müracaat alan merkezde sonuç uygulayım bilimi cihazlar kullanılıyor.

“Genetik hastalıkların izini sürüyoruz”

Genetikle ait yekpare testleri çalışabilecek altyapıya topluluk olan merkezle ve parasız profili ile ilgili hikmet veren Genetik Tanı Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Şiddetli Sezer, “Esas başvuru nedenleri zihnî ve bedensel özel gereksinimi olan füru ve aileler, tenasül ile problemi olan çiftler, tekrarlayan hamilelik kayıpları, sonuçsuzluk, hematolojik ve onkolojik kanserler, bicik yumurtalık ve kolon kabilinden ailesel amansız hastalık olguları kabilinden rahatsızlıklardan bizlere gelmekteler. Ayrımsız zamanda MFM, ankilozan spondiliti behçet kabil romatolojik hastalıklara sahip olanlar, pıhtılaşmaya yatkınlığı olan pestil grupları, gebelerde özellikle fetal ultrasonda sapaklık tespit edilen düet yahut üçgen testlerinde sorun çıkan gebelerde bize başvurmaktadır. Alelhusus serencam dönemlerde Keyif Bakanlığımızın yeni evlenen çiftlere yapmış olduğu SMA taşıyıcı tarama programı denilen bire bir program bulunmakta. Bu izlence doğrultusunda üstelik bu SMA taşıyıcı kaknem olan çiftler bizim kalıtım bilimi yorum merkezimize yönlendirilmektedir. Aileler buradan genetik meşveret alarak risk hesaplarını değerlendiriyoruz. Böylece ailedeki sırtçı doğrulamalarını yaparak başka ailedeki hamal bireylerin tespitini sağlayarak SMA’lı yavru eş olmalarını önlemeye çalışıyoruz. Merkezimize başvuran hastaların genetik hastalıklarının izini sürüyoruz” dedi.

“Familya ve nesep geçmişlerini inceliyoruz”

Kişilerin en birkaç 3 gömlek pedigri analizi yaptıkların tabir fail Doç. Dr. Hırslı Sezer, “Merkezimize başvuran hastaların özellikle ocak ve asıl geçmişlerini inceliyoruz. En az 3 batın pedigri analizi adı verdiğimiz aile soyağacı geçmişini irdeliyoruz ve buna mecbur olarak hastalardaki riziko analizini değerlendiriyoruz ve hastanın ilişkin testinin hangisi olduğunu planlıyoruz. Bu şekilde hastalara tanı dercetmek, erken dönemde varsa tedavilerini planlayabilmek veya strateji süreçlerini oluşturabilmek esas hedeflerimizdendir. Sırtçılık riskinin çok faziletkâr olduğu ülkemizde bu tarz hastaların er tanısıyla hep hastaların önüne dökmek ana hedeflerimizden birisidir” diye niteleyerek konuştu.

Share: