GAZİMAĞUSA – KKTC Reisicumhur Tatar, Maraş açılımının yıl dönümünde AA’ya konuştu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 46 yılın peşi sıra 2 sene ilk hayata geçirilen Maraş bölgesinin bakış açısı sürecine ilgili bilgelik vererek bugüne büyüklüğünde Maraş’ın kategorik bölümlerinin yaklaşık 750 bin yerel ve ecnebi seyyah eliyle ülfet edildiğini söyledi.

Reisicumhur Tatar, Maraş’ın, 46 yılın ardından kademeli açılım sürecinin başlamasının ikinci sene dönümünde, AA muhabirine, Maraş bölgesinde açıklamalarda bulundu.

Maraş’ın bakış açısı sürecinin müstevli sürecine denk geldiğini anımsatan Tatar, bu süreçte ülkeye gelişlerde bazı güçlükler yaşandığını, KKTC içindeki seyahatlerde dahi bazen kısıtlamaların olduğunu kaydetti.

Tatar, “Aldığım rakamlara göre, son iki yılda 750 bine mümasil kişi burayı (Maraş bölgesini) musahabe etmiş. KKTC’nin nüfusu, potansiyeli ve ülkeye mevrut seyyah sayısına bakıldığında, bu miktar mehabetli. Maraş, hak ettiği kabilinden, tıpkı çekicilik merkezi haline gelmiştir.” dedi.

Maraş bölgesinin açılmasının, KKTC’nin rahmetli Kurucu Reisicumhur Rauf Denktaş’ın da ayrımsız özlemi olduğunu kaydeden Tatar, gücük aynı süre önce izlediği tıpkı görüntüde Denktaş’ın “23 yıldır Maraş mecbur, henüz çok sadık kalmamalı.” dediğini aktardı.

Tatar, “Maraş’ın kademeli kendisine sağ açıklık sürecini başlatmak bize şans oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bana verdiği destekle, o zamanın Başbakanı namına buranın açılmasını tıpkısı sükse namına vasıflandırmak istiyorum. Maraş açılımı, KKTC’nin turizmine, ekonomisine ve Gazimağusa’nın gelişmesine koca katkı sağlamıştır.” ifadelerini kullandı.

“Maraş açılımı, Kıbrıs Türk halkının geç eksik bir adımıdır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Mürekkep Milel Genel Kurulu’nda, Kıbrıs Türk halkı üzerindeki acımasızlık niteliğindeki ambargoların kaldırılması ve KKTC’nin tanınması çağrısında bulunmasının, bakir siyasetin (Kıbrıs’ta iki devletli çözüm) güçlendiğini gösterdiğini söyleyen Tatar, artık Kıbrıs’ta federal temelde aynı ortaklığın olamayacağını belirtti.

Maraş açılımı ile Kıbrıs’ta çarkıt dönemin kapandığını, bakir dönemin başladığını dile getiren Tatar, bu yıpranmamış dönemde Maraş açılımı ile iki devletli hal siyasetinin harmoni süresince olduğunu aktardı.

Tatar, şöyle devam etti:

“(Maraş açılımı) 1974’ten bu yana ambargo ve izolasyonlar altında balaban mağduriyetlerle karşı karşıya mütezayit Kıbrıs Türk halkının geç artmış ayrımsız adımıdır. Zira onlara (engelleyim ve izolasyonlar) zıt bizim bir etap atmamız gerekiyordu. Maraş açılımı ve iki devletli siyaset tıpkı adımdır. Kıbrıs Türk halkı, ferah niyetle federal bina altında birlikte yaşamayı, Türkiye’nin bile desteğiyle, yürekten savunsa de hiçbir karşılık bulamamıştır. Biz Annan Planı’na ‘evet’ onlar ise ‘hayır’ dedi. Onlar, AB’ye alınarak mükafatlandırıldılar. AB’nin, Kıbrıs Türk halkına utangaç olması gerekmektedir.”

Kıbrıs Türk halkının arz temel hedeflerinden birinin, özlük devleti olan KKTC’nin tanınmasını bulmak olduğuna vurgu özne Tatar, bunu başaracaklarına inandıklarını ancak bunun tekaüt aynı süreç olduğunu söyledi.

Tatar, Gazimağusa bölgesinin ağırbaşlı tarihi, ticari ve turistik potansiyellerinin olduğuna değinerek Maraş açılımının, bölgenin çehresini değiştirdiğini belirtti.

Maraş’ı bir “müze kent” yerine tanımlayan ve bölgeye mevrut turistlerin bu güzelliklerden yararlanma ettiklerini belirten Tatar, açılım sürecini hayata geçirmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

“Çarkıt sahipleri Maraş’taki mülklerine kavuşabilecek”

Tatar, Rumların, Maraş’taki malları için KKTC’nin faal bire bir iç ülfet yolu olan Emlak Para Komisyonuna (TMK) başvurması gerektiğinin altını çizerek, şunları tabir etti:

“TMK’ya Maraş bölgesi üzere şu ana büyüklüğünde 500’e mümasil Rum başvurmuştur. Bu süreç süresince Kıbrıs Evkaf İdaresi (VAKIFLAR) dahi var. 1571’dahi Osmanlı’nın Kıbrıs’ı fethinden bilahare evvel kurulan çalım, VAKIFLAR’tır. Bu Ada’üstelik binlerce nakit kurulmuştur. Atalarımız o ant hep servetlerini vakıflara vakfetti, eskimemiş nesillere birikimlerini ve mülklerini evkaf konusunda aktarmaktaydı. Burada üstelik bütün Maraş’ın tapuları EVKAF’a aitti. Nedeniyle EVKAF’ta hakkını (Maraş’ta) arıyor, onlar birlikte başvuruyor. Az Buçuk ondan kıran komplikasyon var fakat TMK bu süreci atfetmek yoluyla, bazı çareler bulacaktır.”

TMK’nın değişmeyen vermesinin ardından, bozuk sahiplerinin Maraş’taki mülklerine kavuşabileceğini söyleyen Tatar, Rumların bu malları başkalık ederek Maraş’ta yaşayabileceğini yahut bunları talip herkese satabileceğini söyledi.

Tatar, Maraş’ın ayrımsız marka meydan haline geldiğine, KKTC ekonomisine gündeş haliyle bile şişman katkısının olduğuna bel etti.

Cumhur Reisi Tatar, “Uluslararası hukuka inatçı düşmemek adına, buradaki TMK üzerinden herkesin hakkını ve hukukunu arayabileceği yönünde çağrıda bulunuyoruz. Şu anda 500’e mümasil başvuru var. İnşallah ant zarfında TMK bilcümle süreci yöneterek, türe ve hukuka bakarak düzenlemeler yapacaktır. İadeyi alanlar üstelik gelip malına, mülküne kavuşabilir. Fakat VAKIFLAR’ın hakkını ve hukukunu da hiçbir devir unutmamak gerekir. O çerçevede bakir düzenlemelerde burada tıpkısı bando yenilikler göreceğiz.” diye konuştu.

Maraş bölgesinin açılan pilot bölümünün çehresinin değişmesi ve gelişmesinden haddinden fazla nazik mutluluk duyduğunu vurgulayan Tatar, Başbakan oldu dönemde Maraş açılımının bire bir hayalet olduğunu ancak bunu, Türkiye’nin de desteğiyle hayata geçirdiklerini kaydetti.

Tatar, KKTC’de bir nice turistik mekan olduğuna ancak şu anda turistler üzere sunma popüler destinasyonun, Maraş’ın açıkça bölümlerinin olduğuna dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Gazimağusa Belediyesi ile Türkiye’den Maraş’taki sağ açıklık süreci ve bölgedeki düzenlemelere bindi veren herkese teşekkürlerini iletirken Maraş açılımındaki tıpkı sonraki adımın, ara sıra kamu binalarının bölgede hizmete açılması olabileceğine aksan yaptı.

Maraş açılımı

KKTC’bile 18 Haziran 2019’daki Hükûmet toplantısında, 1974’ten bu yana sadık olan Maraş’ın açılması üstüne adımların atılması ve ehlivukuf ekiple bilimsel envanter çalışması yapılması kararı alınmıştı.

KKTC sınırları içindeki Maraş’ın kamuya ait Demokratlık Caddesi ile kıran kısmının tıpkı bölümü 8 Teşrinievvel 2020’birlikte açılmıştı.

Kabine kararıyla 12 Orak Ayı 2021’de Maraş açılımının ikinci aşaması kapsamında ayrımsız nahiye elan askeri olmaktan çıkarıldı ve böylecene Maraş’ın yüzde 3,5’lik kısmı sivilleştirildi.

Türkiye ve KKTC makamları, Maraş’ta taşınmazı olan Rumlara ve sair vatandaşlara, Gayrimenkul Dünyalık Komisyonuna başvuru yapmaları çağrılarını yineliyor.

Gelecekte çarkıt sakinlerinin üstelik bölgedeki mülklerine dönmesiyle Maraş’ın tamamının Türk yönetiminde açılması hedefleniyor.

Share: