Efdal Vadisi’nin kullanılmamış yüzü için günahsızlık çalışmaları başladı

Erdemli Vadisi’nin yeni yüzü için saflık çalışmaları başladı

Kayseri İl Firez ve Turizm Müdürü Dr. Şükrü Dursun:

“Çokça yakında çokça ayrımlı aynı Efdal göreceğiz”

KAYSERİ – Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesinde tarihi bina ve tabiat güzelliklerinin bulunduğu Efdal Vadisi’nin turizme kazandırılması için arıtma çalışmaları başladı. Kayseri İl Ekin ve Turizm Müdürü Dr. Şükrü Dursun, “Çokça yakında haddinden fazla ayrımlı tıpkısı Erdemli göreceğiz” dedi.

Yeşilhisar ilçesine tutkun Erdemli Mahallesi’nde bulunan, tarihi yapıları ve natürel güzellikleri ile yöre plana çıkan Efdal Vadisi, İl Ekin ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı Müze Müdürlüğü vasıtasıyla yapılan çalışmalarla temizlenerek, tekrardan turizme kazandırılmak amacıyla yapılan icraat başladı. Temizleme çalışmalarını Yeşilhisar Kaymakamı Ahmet Ulvi Altıntaş ve Kayseri İl Firez ve Turizm Müdürü Dr. Şükrü Dursun yakından izlem etti. Kullanılmamış projeler ürettiklerini ve bu yapılacak olan projelerle Efdal’nin haddinden fazla değişeceğini belirten İl Firez ve Turizm Başöğretmen Dr. Şükrü Dursun, “Icap Soğanlı olsun lüzum Efdal olsun lüzum Başköy, Güzelöz ve Keşlik üzere birçok noktada hem doğal oluşumlar hem üstelik kayaç oyma yapılarımız mevcut. Şu anda bulunduğumuz vadide Efdal Vadisi. Kayran süresince baktığımız antlaşma paçarız sıralanan mütenevvi kayaç oyma yapılar kâin. Burası hem vadinin tekstil şekliyle hem de buradaki kayaç oyma yapılarıyla süfli görülmesi gereken çok sunturlu aynı vadi. Biliyorsunuz kurban bayramı öncesinde Valimiz Gökmen Çiçek, Büyükşehir Uray Başkanımız Memduh Büyükkılıç, Yeşilhisar Kaymakamımız Ahmet Yüksek Altıntaş ve bire bir zamanda Yeşilhisar Şehremaneti Başkanımız ile bu arada biz bu bölgelere geldik. Hele Efdal’yi dahi mülakat ettik. Valimizin hele tarihi ve kültürel varlıklara olan ilgisini biliyorsunuz. Buraya dahi geldiklerinde haddinden fazla beğendiler. O zamanlar burada günahsızlık ika kararımızı almıştık. Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz işbirliğinde burada kolaylıkla çalışmalara başladık. Bugün tüm 1 kamer reşit biz çalışmalara başlayalı. Şu anda burada Saray Manastırı olarak aşina yapıda Kayseri Müzemiz aracılığıyla ve gine Prof. Dr. Nilay hocamızın danışmanlığında kovanlık çalışmaları bitmeme ediyor. Mail zamanda inşallah bu temizlik çalışmaları bitecek. Biz bura üzere projelerde oluşturduk. Reviş yolları, yer düzenleme projeleri ile haddinden fazla geçenlerde çok farklı ayrımsız Erdemli göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Yeşilhisar Kaymakamı Ahmet Ulu Altıntaş ise, “Efdal bölgesi, Yeşilhisar’ımızın balaban turistik bölgelerinden ayrımsız tanesidir. Özellikle Valimiz Gökmen Çiçeğin talimatlarıyla tığ turizmde bir atağa kalktık ve ağır manada aynı bereket tekmil ettik. Bunaltıcı aynı amacımız var. Ayrımsız hayale inandık ve bunu yapmak adına burada çalışmalarımıza başladık. Gördüğünüz coğrafya elhak gün açısından binlerce yıllık tıpkı yerleşime sahip. Haddinden Fazla ağır sıklet manada tarihi eserleri var. Buranın genişlik öneli yeri ise bulunduğumuz vadi. Çok adamakıllı tıpkı üslup rotası. Bu manada turizmde birbirleri ile birleşen bir rotaya topluluk ve haddinden fazla güzelce bire bir lokasyonu var. Turistlerimiz elan Efdal bölgesini keşfedemediler. Onları burada görmeyi çokça istiyoruz. Arz şişman amacımızda elhak buralara yapılan yatırımın gene hoşgörüsüz dönüşünün sağlanması” diyerek konuştu.

Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Danışma Tarihi Bölümü Akademisyen ve bilimsel müşavir Prof. Dr. Nilay Çorağan da, Erdemli Vadisinin çok mehabetli benzeri ayar olduğunu söyleyerek, “Erdemli Vadisi için haddinden fazla fazla bilgelik yok. 2000 yılından 2009 yılına kadar burada bakanlı izniyle aynı satıh araştırması yaptım. Bu yer antika adıyla Kyzistra kendisine geçiyor. Bire Bir kilometre uzunluğunda ayrımsız meydan. Bu yerleşimde 10. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar tıpkı iskan söz konusu. Şu zaman uğrunda bulunduğumuz çatı, yerleşkenin doğusunda mevcut idari ayrımsız yapı. ‘Saray manastırı’ kendisine bile geçiyor. yani yerleşkeyi yönetmen rahiplerin, ilmek adamlarının bulunduğu bire bir bina. Toplantı salonuyla ve köyün anne kilisesiyle büyük ayrımsız bina. Bu yönetsel yapı ayrımsız zamanda yerleşkenin zirai faaliyetini birlikte bire bir şekilde yönetmiş. Vadinin alelhusus güney tarafında çiftçilerin konutları, ahırları, hususi şapelleri var. Çokça özenli mamul hususi konutlar görebiliyoruz. Mehabetli kiliseler var ve ensesi kalın kişilerin yaşadığı birlikte görülüyor. Soğanlı Vadisi ile burayı kardeş görüyorum. Zira benzeri artist alışverişi söz konusu. Duvar resimleri açısından dahi ayrımsız birlik söz konusu. Erdemli Vadisi, Bizans döneminde ticari, sivil yapılarıyla orijinalliğini korumuş makro ayrımsız kayaç yerleşkesi” dedi.



Share: