DOÇ. DR. IRMAK ARDAHAN DEPREMİ SÜRPRİZ DEĞİL, KIRIK 5’TEN IRI 22 YER SARSINTISI ÜRETMİŞ

KOCAELİ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Serkan Irmak, Ardahan’üstelik meydana gelen depremin kendileri için şaşırtı olmadığını belirterek, ‘Bu fay, 1900’den günümüze büyüklüğünde 5’ten iri 22 kıta sarsıntı üretmiş. Kesim hareket üreten bire bir mıntıka ve bu deprem şaşırtı değil. Ancak beklemediğimiz nokta, bu 5.2’lik depremin yapmış olduğu hasar dedi.

Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nde Doç. Dr. Serkan Irmak, Ardahan’birlikte meydana gelen depremi değerlendirdi. Türkiye’nin hareket ülkesi olduğuna değinen Irmak, bu asıl depremlerin basit olduğunu belirterek, şaşırtı olmadığını söyledi. Normal koşullarda bu büyüklükteki depremin hasara kere açmaması gerektiğini anlatan Irmak Ardahan’üstelik meydana gelen Göle depremi aslında bizler üzere şaşırtı olmadı. Depremin meydana geldiği noktaya baktığımızda Kars paftası adını verdiğimiz leke içerisinde saha almakta. Bu paftadaki hareketli fayların Erzurum Şenkaya fayı ve Göle fayı olduğunu görmekteyiz. Bu faylar 1900’den günümüze kadar 5’ten iri 22 pasaj zelzele üretmişler nedeniyle kesim zelzele üreten tıpkı havza ve bu deprem benzeri şaşırtı değil. Fakat beklemediğimiz bekçi, bu 5.2’lik depremin yapmış olduğu hasar. Normal koşullarda 5.2’lik tıpkısı depremin bu derecede hasar yapmamasını bekleriz ancak yapı stokunun haddinden fazla kaliteli olmamasından kaynaklı meydana gelen bu hasarlar bizleri üzmüştür. Özellikle kış mevsimi öncesinde insanların barınma sorunu yaşayabilecek olmaları düşüncesi bizleri üzmektedir diye konuştu.

‘FAY HARİTASININ GÜNCELLENMESİ GEREK’

Türkiye’nin etkin fay haritasında fay görülmeyen noktalarda da depremler yaşanabileceğini ve Ardahan depreminin dahi haritada fay görünmeyen noktada meydana geldiğini anlatan Irmak, Bu havza sarsıntı üreten bir kesim, baktığımızda Erzurum Şenkaya fayı ile Göle fayı beyninde haritalanmamış tıpkı bölgede meydana geldi bu deprem. Tığ henüz önceki mülakatlarımızda da enerjik kırık haritasında olmayan, çalışkan kırık kendisine gösterilmeyen yerlerde dahi depremler olduğunu söylemiştik. Bu zelzele bize benzeri nöbet daha aktif fayların belirlenmesine yönelik çalışmaların hızlandırılması gerektiğini göstermektedir. Herhangi Bir ülke için hazırlanan ‘İl Facia Riziko Kısıntı Planı’nın tıpkısı an ilk hayata geçirilmesi, hele çatı stoğunun tetik benzeri şekilde arama edilmesi ve gerekiyorsa bu çatı stoğunun yenilenmesi konusundaki çalışmaların üstelik hızlandırılması gerekmektedir. ‘İl Kıyamet Riziko Kısıntı Planı’ kağıt üzerinde çok gani, haddinden fazla kusursuz planlar olabilir fakat bu planlar hayata geçirilmezse vatandaşa çokça faydaları olmayacaktır nedeniyle bu planların aceleci tıpkı şekilde uygulamaya geçirilmesi ülkede hayat dolu herkesin faydasına olacaktır dedi.



Share: