Çıkmaz köpeğinin ısırdığı 10 yaşındaki çocukla ilgilendiren çığlık gerçeği doktoru paylaştı: Beyni müteessir, durumu çokça nazik

Bitlis’in Adlicevaz ilçesinde 5 hafta önceki başıboş kapik aracılığıyla ısırılan iki çocuktan birinde akur virüsü belirleme edildi. İlk testi menfi çıktıktan sonradan kudurmuş virüsüne rastlanan 10 yaşındaki Mustafa Erçetin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedaviye alındı. Durumu güç olan Erçetin çetin bakıma kaldırılırken, pahal hâller ve anlamsız konuşmalar sergilediği, sudan korktuğu belirtildi. Kıtipiyoz çocuğun serencam durumuyla ait bilgiyi Bala Enfeksiyon Hastalıkları Veri Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehabetli Bülent Cengiz verdi.

ÇOCUĞUN DURUMU KRİTİK

Cengiz, “Çocuğumuz 21 Ekim’den beri kırıcı hizmet ünitesinde izleme ediliyor, teneffüs cihazına mecbur. Likit tedavisiyle destekleniyor, koku basıncındaki yükselme ve düşüşler engellenmeye çalışılıyor. Uyutularak analjezik veriliyor. Beynin etkilendiğine dayalı kebir bulgular var, durumu çok eleştiri” ifadelerini kullandı.

KUDUZ OLUP ETKILI 15 OLAY VAR

Prof. Dr. Cengiz akur virüsüyle ait biberli gerçeği birlikte paylaştı. Cengiz, acun literatüründe şu asıl büyüklüğünde akur olup hararetli 15-17 ortada hadise bulunduğunu, bu kişilerin tıpkı kısmında telkih olurken kudurmuş geliştiğine dikkat çekti. Prof. Cengiz, “Bu nedenle kuduz, gelişen kişilerde yaşamaları amacıyla mucizelere gereksinim duyulan aynı çor, ne yazık ki” dedi.

“ER MÜDAHALEYLE HASTALIK ÖNLENEBİLİR”

Kuduzun erken engelleme edildiğinde önlenebilir benzeri çor olduğunun altını çizen Cengiz, “Kudurmuş hastalığı, ısırılmadan müstacelen sonradan başlamıyor, gurk dediğimiz tıpkısı süre var. Virüs geçmiş ısırılma yerindeki adale dokusunun içinden sinir uçlarına giriyor ve oradan günde 1-2 santim kadar ilerleyerek beyne, omuriliğe ulaşıyor. Beyine ulaşmasıyla birlikte esasen vücuttaki bütün sinirlere iletiliyor ve dokuları, organları etkiliyor, felç durumu gelişebiliyor. Bu nedenle hastalık sinirler ortamında yayılmadan, virüs orada çoğalmaya başlamadan sürecini durdurabilirsek hastalığı önleyebiliyoruz” diyerek konuştu.

Prof. Dr. Cengiz, köpekler aracılığıyla ısırılma, nadiren pisik vasıtasıyla tırmalanma veya akur ayrımsız hayvanın salyasının bir insanın ayn, gaga bölgesine, derisinde elem veya bere olan benzeri bölgesine kontak etmesi kadar risklerde, yapılması gerekenleri şu şekilde anlattı:

İŞTE YAPILMASI GEREKENLER!

“Böyle benzeri durumda kırıcı yerinin haddinden fazla gani temizlenmesi lazım. Hele basınçlı, tazyikli su ve sabunla keder bölgesinin temizlenmesi gerekiyor. Arkası Sıra evde mevcut ispirto içeren antiseptikle o mıntıka tekrar temizlenmeli ve yeryüzü yakın esenlik kuruluşuna başvurulmalı.”

“19 YIL SONRADAN EMARE GÖSTEREN DAHI VAR”

“Tekmil bunlar ne kadar er yapılırsa o büyüklüğünde gani. Çor vücuda girdikten genelde 1-3 kamer sonraları gelişiyor ama birkaç gün süresince emare gösterenler olabildiği kabil 19 yıl bilahare gelişen hastalığı üstelik görebiliyoruz. Bu nedenle kuduz riskinin önlenmesi için ısırık ayırt edildiği an elem temizliğinin yapılması ve cins olan genişlik güdük sürede esenlik kuruluşuna başvurulması gerekiyor.”

“TEMAS YIL YAKLAŞIK 36 BİN KİŞİ ÖLÜYOR”

Acun genelinde yılda kısaca 36 bin kişinin akur nedeniyle hayatını kaybettiğini tamlayan Cengiz sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Ülkemizde yılda kısaca 250 bin kuduz riskli kontak oluyor. Sağlık Bakanlığımız bu aşıları ve serumları ücretsiz kendisine uyguluyor, hastaların takipleri yapılıyor. Dünyada yılda yaklaşık 36 bin sevimli kuduruk dolayısıyla kaybediliyor, bunlar Asya ve Afrika ülkelerinde. Keyif Bakanlığı verilerine göre, ülkemizde birlikte yılda 1 yahut 2 kuduruk vakası görülüyor. Kudurmuş virüsü vücuda girmiş olsa bile erken uygulanacak önlemlerle, aşılama ve serumla bu bayıltan hastalığı önleyebiliyoruz. Bu açıdan titiz olunması önem taşıyor.”

Share: