Bilcümle yurt sathının savunulmasının emredildiği Sakarya Muharebesi’nin üzerinden 101 yıl geçti

Türk ordusunun Palikarya ordusunu hezimete uğratarak şişman aynı utku kazandığı, Halas Savaşı üzere dönüm noktası olan ve arkası sıra Mustafa Kemal Atatürk’e “Gazi” unvanı sunulan Sakarya Meydan Savaşı 101 yaşında.

AA muhabirinin derlediği bilgilere bakarak, 22 periyot süren bati çatışmaların arkası sıra zaferle sonuçlanan Sakarya Meydan Savaşı, Türk ve dünya tarihinin cesim savaşları beyninde yerini aldı.

Birinci İnönü Savaşı ve İkinci İnönü Muharebesi’nde yenilen Yunan ordusu İngilizlerin desteğiyle tamam teçhizatlı namına nazik saldırış için hazırlandı.

Yunan Kralı Konstantin’in 7 Temmuz’birlikte İzmir’den Uşak’a, cephenin encam hattına gelmesiyle 8 Temmuz 1921’birlikte hareketlenen Yunan ordusunun 10 Orak Ayı’birlikte başlattığı iri cüretkâr 24 Orak Ayı’a kadar bitmeme etti.

“Tekalif-i Milliye Emirleri” yayınlandı

Sakarya Nehri’nin doğusuna çekilerek Palikarya Ordusu ile arasında uzaklık koyan Türk ordusunda dahi muhteşem hazırlıklar sürerken Türkiye Nazik Kavim Meclisi (TBMM) Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ü 5 Ağustos 1921’da “Türk Orduları Başkomutanı” olarak görevlendirdi.

Başkomutan, önce hareket namına ordunun ihtiyacını bastırmak üzere, kanunla kendisine sunulan yetkiyi temizlemek vasıtasıyla hep halkı fedakarlığa çağırarak, lojistik destek kaynaklarını artırmak için 7-8 Ağustos’ta “Tekalif-i Milliye Emirlerini” yayınladı.

Kaynakların şanlı tıpkısı kısmının Sakarya Cephesi’ne aktarılmasını sağlayan Atatürk, 12 Ağustos 1921’birlikte Gün Batısı Cephesi’ne anbean, düşmanın muhtemel hareketlerine müteveccih stratejileri da belirledi.

“Hattı dulda yoktur, sathı saye vardır”

Yunan kuvvetleri, 13 Ağustos’ta ati saldırıya başlamasının peşi sıra 23 Ağustos’tan itibaren de ciddilik merkezi Sakarya mevzisinin cenup kanadı koyulmak amacıyla taarruza geçti.

Üstün bilek ve silahlarla taarruza sabık antagonist ordusu, Sakarya mevzisinde kimi vakit çekilmelere sebep olurken kuşatmayı karşılamak üzere manevralar özne Türk ordusunda birlikte pahal kayıplar yaşandı.

Yunan ordusunun, Türk savunma hatlarını ara sıra kırdığı böyle ayrımsız ortamda Başkomutan Mustafa Kemal Ağırbaşlı, 26 Ağustos’ta çizgiye vabeste cephe sistemini muhavvil, “Hattı vikaye yoktur, sathı dulda vardır. O satıh hep vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın karın ile ıslanmadıkça metrukiyet olunamaz.” tarihi emrini verdi.

Palikarya birlikleri, 23-30 Ağustos’taki ciddi saldırılarına rağmen antagonist karşısında “çelikten tıpkı kale” gibi duran Türk ordusunu kuşatamayınca bu el Tembel istikametinden taarruza geçti ancak başarılı olamadı.

Türk ordusu, 10 Ilkgüz’birlikte başlattığı genel alın taarruz ile Palikarya ordusunu dokunaklı bir hezimete uğrattı. 22 bölüm 22 geceleyin bitmeme eden Sakarya Meydan Savaşı, 13 Ilkgüz 1921’bile düşmanın Sakarya Nehri’nin doğusunda tamamen yok edilmesiyle sonuçlandı.

Tarihin akışını muhavvil muharebe, eskimemiş zaferin da müjdecisi oldu

Sakarya Meydan Savaşı, Türk devletinin tarihine, dünya tarihinde ender olan iri bir meydan muharebesi yerine geçti.

Tarihin akışını değiştiren ve Türk halkının esarete müsaade vermeyeceğinin tıpkı kez daha dünyaya car edildiği bu balaban zaferin arkası sıra 19 Ilkgüz 1921’dahi Başkumandan Mustafa Eksiksizlik Vakarlı’ya Divan eliyle “Müşir” rütbesi ve “Gazi” unvanı verildi.

Palikarya ordusunun hezimete uğratıldığı Sakarya Meydan Savaşı, Kurtuluş Savaşı’nın birlikte zaferle sonuçlanacağının sunu şişman müjdecisi oldu.

Share: