Ayçiçek Üreticisi Desteklerin Artmasını Istek Ediyor

Ayçiçek taban alım fiyatının üreticiler eliyle birkaç bulunmasının peşi sıra müstahsil, beklentisini fehamet desteğinin artmasına çevirdi. Türkiye’birlikte ayçiçek üretiminin iri kısmını karşılayan Edirne’bile ayçiçek üreticisi, 12 TL olarak açıklayan taban gurur fiyatını beş altı buldu. Üreticiler, ayçiçeğinde tafsilatlı süredir kilogramına 50 kuruş ödenen ululuk desteğinin, artması gerektiğini dile getirdi.

Edirne’nin Süloğlu ilçesine sadık Keramettin köyündeki üreticiler, tarladan hükümete seslendi. Ayçiçek üreticisi Fatih Etraflı, “Belimizi bükenler mazot ve gübre. 2 yıldır çokça korkulu geliyor. Devletin bindi vermesi, beklentimiz” dedi.

“2 YILDIR ÇOKÇA AĞIR GELİYOR”

Teferruatlı, bu sene açıklanan fiyatın bağan olduğunu belirterek şu ifadelere meydan verdi:

“Beklentimiz 14 TL civarı zait bir lira, tıpkısı buçuk lira destekti. 15 TL’yi geçmesiydi. Düşük kaldı, yani. Heybet desteği 50 kuruştu. Yıllardan beri bile hep benzeri. Devam ediyor, değişen hiçbir öz namevcut. Bindi genişlik az bire bir liranın üzerine çıkmalı. Buğdaya verilen tıpkı buçuk liralık destekten sonradan bence çıkmalı. Belimizi bükenler süt ve basılmış. Çok ağırbaşlı geliyor. 2 yıldır çokça gösterişli geliyor. Devletin destek vermesi, beklentimiz. Matbu, mazota bindi vermesi. Dönüme bakarak hesaplasın. ‘Yarısını vereceğiz’ dediler, hiçbir molekül olmadı, vermediler. O da çok düşük kaldı. Bilmiyoruz, sonumuz hangi olacak?”

“AYÇİÇEĞİNDE BU PRİM ARZ BIR IKI 3 LİRA OLMALI”

Üretici Alemdar Cin, ayçiçek üreticisinin 15 TL eline geçmesi gerektiğini anlatım ederek şunları söyledi:

“12 liralık değer açıklandı. Tığ bu fiyatı yeterli bulmuyoruz. Şurası istiyoruz, devletimizden. Bize dediler ki, ‘Bir karış abes yeriniz kalmasın.’ Devletimize güvendik. Ektik, ürettik. Allah’ın sıcağında. Gübrenin pahalılığında. 30 liralık mazotla işlendi bu ayçiçekleri. 15 teklik üreyle bu çiçekler gübrelendi. Biz şunu istiyoruz. Devletimiz buğdayda zahir sunturlu ayrımsız uygulama yapmışsa buna üstelik yapılsın. TMO’ya buğday dökene benzeri lira prim verdi. Ayçiçeğinde bu prim sunu birkaç 3 lira olmalı. Ayçiçeğinde çiftçinin eline geçecek eşit 15 liranın altına düşmemeli kim bu üretim sürdürülebilsin.”

Görüntü Dökümü

Müstahsil Fatih Etraflı

Yetiştirici Alemdar Cin

Biçerdöverle ayçiçek hasadı ve ayçiçeğin römorkla tüccara verilmesi



Share: