Annesinin erken yaşta evliliği sanatçıya ilham verdi

Annesinin er yaşta evliliği sanatçıya ilham verdi

Sanatçı Dinamit Angıç Örneksoy, annesinin hikayesinden yola çıkarak tıpkı dünden bugüne sergisi açtı

Kadınların erken yaşta evlendirilmesine ilgi çekti

ESKİŞEHİR – Annesinin hikayesinden yola çıkarak ‘kadınların er yaşta evlendirilmesi’ üstüne Eskişehir’dahi benzeri retrospektif sergisi açan sanatçı Hırslı Angıç Örneksoy, “Annemin hissettiği o havas benim bile içime işledi ve bunu görüşme aracılığıyla anlatmaya çalıştım” diyerek tabir etti.

Sanatçı Hırslı Kanat Örneksoy, kadınların er yaşta evlendirilmesine müteveccih annesinin hikayesinden yola çıkarak bire bir dünden bugüne sergisi açtı. Eskişehir’in tarihi Odunpazarı evleri beyninde oluşturduğu sergi ile sanatseverlerden övgüler alan Örneksoy, Türkiye özellikle girmek için bütün dünyanın çözmesi gereken ‘kadınların erken yaşta evlendirilmesi’ problemine ilgi vira etmek istediğini dile getirdi. Duvarlardaki nostaljik fotoğrafları ve başka materyalleri bire bir araya getirirken annesinin duygularını hissettiğini anlatan Örneksoy antrparantez, “Kendi içimde içselleştirdiğim bu maslahat bizim amacıyla çözülmesi müstelzim aynı çözgüdür” dedi.

“Bu nutuk sergisi annemin hikayesi üstüne kuruldu”

“Bilindiği amacıyla Türkiye ve dünyada tüvana yaşta evlendirilme diye niteleyerek tıpkı gerçek var” diyen sanatkâr Örneksoy, “Benim annem üstelik taze yaşlarında evlendirildi. Meydana getirdiğim bu sergi, onun hikayesi konusunda kuruldu. Düpedüz yaşanılan bu hissiyat nesilden nesile geçiyor. Aynı annemin hissettiği o havas benim dahi içime işledi ve bunu tekellüm aracılığıyla anlatmaya çalıştım. Anneannemin ipekten dokuduğu mendillerin üzerine muhtelif ecopirint baskılar yaptım. Tekrar ailemin eski fotoğraflarına cyanotype denilen güneşte pozlama tekniğini kullandım. İçselleştirdiğim meseleyi günümüze tekrar getirip baktım. Zira herkesin başına gelebilen bu sorunlara neler yapılabilir ve elbet çözümler üretilebilir kadar tıpkısı farkındalık bina etmek istiyorum. Bizim üzere bunlar çözülmeyi beklemeyen çözgüdür” dedi.

“Sanatın farklı disiplinlerini kullandım”

Kadının topluluk içerisindeki konumlandırılışına dayalı fikir ve görüşlerini paylaşan Örneksoy, “Sanatımda kadınların şartlandırılmış nüsha ve görenekler çerçevesinde mevcudiyet öyküsüne kayran atfetmek istedim. Tekmil bunları anlatırken de nesiç makinesinde dokuduğum zat saçımı, video arka performansımı ve anneannemin ördüğü ipekleri tıpkı araya getirerek sanatın ayrımlı disiplinlerini kullandım ve sergimi gerçekleştirdim” şeklinde konuştu.

“Kızım benim evlilik hikayemi projesine aktardı”

“Bayağı yaşlarda evlendirildim” diyen 70 yaşlarındaki Gülşen Angıç, “Kızım konuşma camiasından olunca benim dünyaevi hikayemi projesine aktardı. Benimle bire bir kaderi yaşayanları çözgü kendisine yani bu durumun çözülmesi gerektiğini tanıtlamak amacıyla uğraştı. Ego fotoğraflarımızı görünce haddinden fazla duygulandım ve bu sergiden kontekst beribenzer mutluyum” diye niteleyerek duygularını dile getirdi.

Share: