Almanya’da ithalat fiyatları ağustosta 1973’ten beri arz çabuk yükselişini kaydetti

doğal gaz sıkıntısı, ağustosta Almanya’nın ithalatını 48 yılda olduğundan daha fiyatlı ağıl getirdi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede İthalat Eşit Endeksi, ağustosta sabık yılın bire bir ayına nazaran yüzdelik 32,7 artarak Mart 1973’ten (yüzde 35) beri bildirme erdemli yıllık artışı kaydetti. Dizin, ayrımsız önceki ayak tabanı göre de yüzde 4,3 yükseldi.

İthalat Değer Endeksi, temmuzda almanak bazda yüzdelik 28,9 çoğalma kaydetmişti.

İthalat fiyatlarındaki acul yükselişte, erke ürünlerindeki canlı karşılık artışları etkin oldu.

Destatis açıklamasında, “Erke fiyatlarındaki gelişmelere tutkun adına dış alım fiyatlarında bibi tüvana denk artışları görünüyor.” denildi.

Ağustosta erke ithalat fiyatlarının sabık yılın tıpkısı dönemine göre yüzdelik 162,4 henüz fiyatlı olduğu tamlanan açıklamada, “Bir esbak yıla göre erdemli olan artış, doğal gaz ithalatında biberli fiyat artışlarından kaynaklanmaktadır. Bu fiyatlar, Ağustos 2022’da Ağustos 2021’dekinden 4 hatim veya yüzde 306,3 elan yüksekti.” ifadeleri kullanıldı.

Elektrik maliyeti bire bir sene öncesine göre yüzdelik 464,5 elan fiyatlı olurken, orak ayı ayına bakarak da yüzdelik 46,9 daha aşkın oldu.

İthal taşkömürü fiyatları ayrımsız önceki yıla bakarak yüzde 192,1 artarken, bire bir eski aya bakarak yüzdelik 4,8 düşüş kaydetti.

Erke ürünleri hariç dış alım fiyatları ise almanak bazda yüzdelik 13,2 arttı.

Bu arada, Almanya’da İhracat Karşılık Endeksi, ağustosta tıpkısı eski yılın benzeri dönemine nazaran yüzde 18,6 ve benzeri esbak ayak tabanı göre bile yüzde 2,1 yükseldi.

Endeksteki almanak artım, Ekim 1974’ten bu yana yeryüzü yüksek çoğalma adına kayıtlara geçti. Endeks, temmuzda yüzde 17 ve haziranda yüzdelik 16,1 artış göstermişti.

Analistler, kalan dış alım maliyetlerinin mütemmim fiyatlarını de etkileyeceğini tahmin ediyor.

Almanya’üstelik ağustosta yüzde 7,9 olan almanak şişkinlik, erke ve azık fiyatlarındaki serencam yükselişle eylülde yüzdelik 10’a çıkarak 1951’den bu yana görülen yer faziletli seviyeye ulaşmıştı.

Enerjideki faziletkâr fiyatlar, tüketicilerin satın alma gücünün düşmesine ve üretimin birçok ortaklık için karsız hale gelmesine üstelik bozukluk oluyor.

Share: