Alman medya kurumu RND: “Cumhurbaşkanı Erdoğan meydanda şekilde andıran savaş tehlikesini gördü”

Alman iletişim araçları kurumu RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ve Ukrayna arasındaki cenk tehlikesini önceden görüp arabuluculuk öneri ettiğini hatırlatarak, “O dönemde Batı’birlikte çok öğütücü diş mümasil zamanda olacak ayrımsız Moskof işgaline inanıyordu. Oysaki Erdoğan engelsiz tıpkısı şekilde andıran çarpışma tehlikesini gördü.” diyerek yazdı.

RND’nin internet sayfasına düzlük düzlük yorumda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, perşembe haset Lviv’bile BM Umumi Sekreteri Antonio Guterres ve Ukrayna Celal Başkanı Volodomir Zelenskiy ile kuma matbuat toplantısında savaşın yer nihayetinde konuşma masasında sonuçlanacağına inandığını söylediğine bel edildi.

Yorumda, “Türkiye Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan kendisinin yıldırılmasına müsaade vermiyor: Savaşı danışma masasında ilhak etmek amacıyla Rusya ve Ukrayna arasında arabulucu olmak istiyor. Fakat arabulucu Erdoğan, özlük çıkarlarını da strateji ediyor.” değerlendirmesinde bulunuldu.

-” Erdoğan cidal tehlikesini Batı’nın düşüncesiz kalanından henüz ilk gördü”

Rusya birliklerini geçen sonbaharda Ukrayna sınırına çıkardığında Erdoğan’ın arabuluculuk yapmayı öneri ettiği ve ihtilafın diplomatik çözülmesi üzerine ikazda bulunduğu dökme yorumda, “O dönemde Batı’de çok öğütücü diş mail zamanda olacak tıpkısı Zalim işgaline inanıyordu. Meğer Erdoğan açık bir şekilde yaklaşan uğraş tehlikesini gördü.” ifadesi kullanıldı.

Yorumda, Erdoğan’ın o dönemde ve zaman birlikte bibi Zelenskiy ve (Rusya Ululuk Başkanı Vladimir) Putin ile ongun ferdî bağları olan çok birkaç ecnebi şevket ve hükümet başkanı beyninde düzlük aldığına özen çekilerek, “Türkiye Mehabet Başkanı ikisini de kıvançlı etmeye çalışıyor: Türkiye, Ukrayna’ya insansız çekicilik araçları tedbir ediyor. Fakat aynı zamanda Türkiye Batı’nın Rusya’ya alın yaptırımlarını yegâne NATO ülkesi namına uygulamıyor.” denildi.

Reisicumhur Erdoğan’ın Moskova ile gani aynı bağlantısı olduğunu ve Putin’in serencam aylarda ayrıksı tek Mağribî politikacıyla Türk Fehamet Başkanı kadar kesif görüşmediğine belen edilen yorumda, “Mümasil iktisadi ilişkiler var. Güzeşte sene Türkiye, yer yağı ithalatının 4’te 1’ini ve saf gazı ihtiyacının yarısını Rusya’dan aldı. Ayrıca Zalim büyüklük şirketi Rosatom Akdeniz kıyısında Mersin akıllıca Türkiye’nin geçmiş nükleer santralini mensur ediyor. Rusya, benzeri dış satım pazarı namına ve Türk turizmi için da kebir bire bir fiyaka oynuyor.” ifadelerine düzlük verildi.

Yorumda, Erdoğan’ın son aylarda savaşın iki tarafını masaya bildirmek amacıyla sürekli girişimde bulunduğu belirtilerek, Erdoğan’ın, arabulucu adına kudretli olmasıyla hemen arsıulusal namına ölçüm edilmeyi değil, aynı zamanda ati ilkbaharda yapılacak seçimlerde ihtiyaç duyduğu bağırsak politikadaki rüzgarı üstelik arkasına alabileceği kaydedildi.

Share: