Akur ibret bağlanak vakalarının görülmesinin ardından Trabzon’da sahipli köpekler için alınan karara hayvanseverlerden aksülamel geldi

Türkiye, Bitlis’te iyesiz köpeklerin ısırması sonucu kuduruk virüsü tayin edilen 10 yaşındaki çocuğu konuşurken, Trabzon’da özen çekici tıpkısı karar makbuz. Iyesiz kedi ve köpeklerin ısırmasıyla 9 ayda 2 bin 514 kuduruk karanlık birlik vakası görülmesinin peşi sıra İl Umumi Hıfzıssıhha Müesses sahipli köpeklerin dışarıda huni takılarak gezdirilmesini kararlaştırdı.

SAHİPLİ HAYVANLARIN YÜZDELIK 42’Sİ AŞILI

Vakaların yüzdelik 32’sine sahipli, yüzdelik 63’üne ise iyesiz hayvanların bozukluk olduğu tabir edildi. Antrparantez sahipli hayvanların yüzde 42’sinin aşılı, yüzde 58’inin aşısız olduğu öğrenildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlilerinin kararın uygulanabilmesi üzere denetim yapacağı belirtildi.

“HALKI PANİĞE SÜRÜKLER”

Karara hayvanseverler başkaldırma ederken, Trabzon Bölgesi Baytar Hekimleri Odası Başkanı Erol Sayın, mıhlı hayvanların salyasında kuduz virüsü bulunmadığına dikkat çekerek, “Köpekler, kuduruk virüsü taşıyan hayvanlar değildir. Yarasada kuduz virüsü vardır ama çor yapmaz. Köpekleri da yarasa sınıfına sokmuşsunuz kabil oluyor. Bu, halkı paniğe sürükler. ‘Salyada kudurmuş virüsü var’ gitmek, ‘O efsanevi kuduz’ demektir. Mıhlı hayvanların sokakta ağızlıkla gezdirilmesi önlem değildir. Sahiplerine, köpeklerin kuduruk aşısı olup olmadığı doğrulama edilmeli. Eğer aşısı yoksa sunu mümasil birimde yapılması sağlanmalı. Kuduruk aşısı sıfır köpeklerin da sokakta gezdirilmesine cevaz verilmemeli” dedi.

“SONUÇ 10 SENEDE AKUR HASTALIĞI YOK”

Sayın, “Metin aynı köpeğin sokakta tasması ile gezmesi gayet doğaldır; huni müstelzim benzeri vaka değildir. Yararsız ürkü yapmanın benzeri esprisi namevcut. Akibet 10 senede kent nüfusunun yaşadığı yerlerde kuduz hastalığı bulunmayan. Hakeza bire bir karantina da namevcut. Hıfzıssıhha Yerleşmiş kararına böyle bir maddeyi eklerseniz sözde şehirde kuduruk vakası var üstelik halktan saklanıyormuş gibi algılanır. Golden üzere agresif olmayan evet da Pincher kadar süfli ırklar, illet ağızlık ile başvurmak zorunda? Köpeğin huni takılabilecek büyüklüğünde ağzı namevcut. Kimseye aynı özdek yaptığı yok. Zaten zor koku alıyor. Hepten tedarik olsun, diyerek ağızlık ile dolaştırılmaları şartını neden eklediler?” şeklinde konuştu.

“KIRSALDAKİ TECEZZI EDİLMİŞ KÖPEKLERİ AŞILAMAK DAHA AKILCI”

Kuduz virüsünün yaban hayatındaki canlılardan pisik ve köpeklere bulaştığını anlatan veteriner doktor Ahmet Anlaklı Gültepe, “Söz Gelişi; Zigana’da terk edilmiş yüzlerce köpek var. Başıboş köpekler, kırsalda görgüsüz, aldanmaz, tilki kadar hayvanlarla benzeri araya gelebilecek durumda. Şehirdeki köpeklere huni yapmak namına kırsaldaki terk edilmiş köpekleri telkin etmek, henüz akliyeci tıpkı formül” diyerek konuştu.

“POZİTİF VAKA SAYISI BELİRTİLMEMİŞ”

Fazlalık kuduz vakası sayısının açıklanmadığını vurgulayan Gültepe, “Paylaşılan istatistiklerin ‘Kedi ve köpek ısırdı’ şeklindeki hastane başvuruları olduğunu düşünüyorum. Açıklamada sahipli ve sahipsiz hayvan yüzdeleri müstahkem ama kaç pare fazlalık hikâye olduğu belirtilmemiş. Bu kadar kudurmuş fazlalık olsa yer yerinden oynardı. Hayvan sahipleri, hayvanlarının aşısını parçalanmamış anlamıyla yaptırmak zorunda. Bu hem öz hem çevre hem bile köpeğinin sağlığı amacıyla vacip fakat kudurmuş aşısı olup olmadığını teftiş etmek, bilcümle köpekleri zehap altında bırakmaktan elan akıllıca bir hal” ifadelerini kullandı.

“HAYVANIMA KESİNLİKLE AĞIZLIK TAKMAYACAĞIM”

Pug ırkı köpeğinin uç özelliği nedeniyle içki almakta zorlandığının altını çizen Miraç Furuncu ise, “Köpeğimizin kuduruk olma ihtimali bulunmayan zira aşıları yekpare. Bu hayvana banko huni takamayız. Bunlar, doğuştan astım hastası. Karar verirken asıl namına ayırmaları gerekiyordu. Hayvanıma kesinlikle takmayacağım. Gerekirse kimliğini herhangi bir zaman yanımda taşıyıp, sorduklarında akur aşısı olduğunu bildirme edeceğim” şeklinde konuştu.

Share: