Akrep ve yelkovan ortada sabık 44 sene

Çorum’un Sungurlu ilçesinde 44 almanak saat ustası Haysiyet Sakaoğlu, 10 metrekarelik dükkanda saat tamir ederek zanaatını ayakta tutmaya çalışıyor.

1979 yılında ilkokulu bitirdikten sonradan 13 yaşındayken bir saatçide çırak yerine işe başlayan 57 yaşındaki saatçi Itibar Sakaoğlu, 3 yıl bilahare zat dükkanını açtı. O günden sonraları idareci adına kişi işini kuran Sakaoğlu, 1982 yılından günümüze Sunguroğlu Mahallesi Çarkıt Uray Pasajı’nda mesleğini icra ediyor.

Kol ve zar saatleri 1980’li yıllarda mekanik yapıdan dijitale geçerken, Sakaoğlu bile zamana basamak uydurabilmek üzere pilli saat adına nitelendirilen dijital saatlerin onarım ve bakımını öğrendi. 44 yıldır saat tamirat ederek evinin geçimini sağlayan Sakaoğlu, bozuk saat tamirciliği ile şimdiki saat tamirciliği ortada balaban ayırt olduğunu belirtti.

Günümüzdeki teknoloji ile beraber saatlere olan ilginin azaldığını ifade fail Sakaoğlu, “Yavaş Yavaş saatlerin iş prensipleri değişti. Saat tamircisi adına bunlara bacak uydurmakta haddinden fazla zorlandım. Saatçilik imdi ikinci planda kaldı. Günümüz aptal saatlerinde bütün tamamen farklı. Eski saatlerde keman, çarklar, denge şaftları vardı. Yeni saatler kıytırık benzeri elektronik beyin kabil entegreler, sensörler ve akıl. Bozulduğu zaman bütünüyle mütebeddil çatı. Bunları onarmak ayrı bir hikmet istiyor” dedi.

Geçmişte saatin ve saatçiliğin henüz altın olduğunu ifade fail Sakaoğlu, günümüzde saat tamircilerinin işlerinin azaldığını söyledi.

“İnsanlar saat almaz oldu”

Çökertme telefonlarının yaygınlaşmasıyla gelişigüzel kol ve duvar saati kullanımının azaldığına özen calip Sakaoğlu, “Cep telefonları çıktıktan sonraları insanlar saat kullanmaz oldu. Daha Çok ilk telefon sonraları saat geliyor. Hep saate telefonundan bakıyor. Eskiden saat takmak heykel meselesiydi. Çökertme telefonları öne çıktığı için saat kalmadı, dolaysıyla tamircilikte düşüncesiz plana itildi” dedi.

Çırak bulamamaktan müşteki Sakaoğlu, mesleğinin serencam ustaları olduğun belirterek, “Başlangıçta Sungurlu’da 11-12 lime saatçi vardı. Demincek 3 birey kaldık. Mesleğimizi öğretecek şakirt bulamıyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Sakaoğlu, 44 yıldır sürdürdüğü saat tamiri ve bakım işini sağlığı elverdiği sürece devam etmek istediğini de sözlerine ekledi. – ÇORUM

Share: