Akdeniz’deki ısı artışı denizlerdeki enerjik yaşamını inatçı etkiliyor

Akdeniz’in batısındaki Barselona ile doğusundaki Lif Aviv ortada bahir suyu ölçümleri eden veri insanları, akarsu sıcaklığının, mevsim normallerinin 3 ila 5 derece üstünde olduğunu, bu durumun bir nice inatçı serencam doğuracağını bildirdi.

Barselona Deniz Bilimleri Enstitüsünden Joaquim Garrabou ile İsrail Okyanus ve Göl Araştırmaları Enstitüsünden Gil Rilov’un araştırmasına bakarak, Akdeniz’birlikte suların ısınması, denizdeki faal yaşamının birlikte dünyadaki bilcümle canlıların yaşamını gözdağı ediyor.

Araştırmaya bakarak, mevsim normallerinin 3 ila 5 etap üstünde ölçülen Akdeniz suyu, ahenkli olarak 30 dereceyi da aşıyor.

Normal şartlarda yunak su akıntılarıyla değişmesi müstelzim ısı artışının, insan kaynaklı global ısınmayla gerçekleşmesinin, keder verici noktaya ulaştığını belirten Garrabou, “Sistemi çok zorluyoruz. İklim üzerine cins olan en gelişmemiş sürede harekete görevlendirmek zorundayız.” dedi.

Garrabou, denizlerin kömür, akaryakıt ve doğal gaz kaynaklı atmosfere salınan ısının yüzdelik 90’ını, karbondioksitin ise yüzde 30’unu emdiğini, bu durumun dünyayı henüz keder abuhava koşullarından koruduğunu aktararak, “Ancak şu zaman denizleri gayrisıhhi ve işlevsel tıpkı noktaya ittik.” ifadesini kullandı.

Akdeniz’in yüzeyi ile 45 metre derinlikte artan kıvılcım etkisinin faal yaşamına etkilerinin görüldüğüne işaret eden Garrabou, Akdeniz yüzeyinin yüzde 90’ında alaz artışının canlı olduğunu söyledi.

Garrabou, “Sevgili, katıksız yaşamın hayatta kalması değil çünkü dirim bilimsel spektrum hayatta kalacak benzeri defa bulur. Dava, bu şekilde devam edersek insanların yaşayacak kayran bulamayacak olması.” diye niteleyerek konuştu.

Akdeniz’de sunu haddinden fazla Kıbrıs, Lübnan ve Suriye ısındı

Akdeniz’in sunu ısıdam olduğu noktaların Kıbrıs Adası, Lübnan ve Suriye kıyıları olduğuna dikkati çeken Rilov üstelik buralarda sayı farkı bahir suyu sıcaklığının 31 etap olduğunu söyledi. Bu seviyenin, denizlerdeki domestik türleri riske attığını vurgulayan Rilov, biyolojik çeşitlilikteki bulunmayan oluşun gelecek yıllarda Akdeniz’in batısına akıllıcasına süreceğini hesap ettiklerini kaydetti.

Rilov, becerikli seviyesindeki kişilerin, Akdeniz’in ısınması ve bu ısınmanın etkilerinden bihaber olduğunu belirterek, “Marifet insanları kendisine görevimiz, bu konuları yöneticilerin dikkatine sunmak. Böylecene bu konuyu düşünebilirler.” dedi.

Denizlerdeki ısının azalmasının etkili yaşamının birlikte atmosferdeki tavhane gazlarını azaltacağına dahi dikkati çeken uzmanlara göre, denizlerin yüzdelik 30’unun âdem hareketleri ve balıkçılık karşısında himaye altına alınması gerekiyor. Ancak Akdeniz’in yalnızca yüzdelik 8’i esirgeme altında.

500 milyon kişiyi etkileyebilir

İklim değişikliği, global istinas ve bunların etkilerine müteveccih araştırmaların yayımlandığı Global Change Biology dergisine bakarak, aralarında mercanlar, süngerler ve deniz bitkilerinin düz aldığı tahminî 50 soy, Akdeniz’deki bu değiş zımnında tehlike altında.

Akdeniz çevresindeki ülkelerde yaşanan ölçüsüz sıcaklar, kurak eyyam ve rüzgarsız eyyam ile sıcaklıkla bağlantılı yangınlar ve susuzluk da deniz sıcaklığının artmasına yük ediyor.

Denizlerdeki sıcaklık artışının karaya etkisi ise henüz büyük. Kısaca 500 milyondan aşkın kişinin yaşadığı Akdeniz ülkelerinde balıkçılık ve turizmin yanında fırtınalar üzere olağanüstü huy olaylarının birlikte yaşanmasından keder ediliyor.

Dünya denizlerinin yüzdelik 1’ini oluşturan Akdeniz, dünyada tanıdık bahir canlılarının yüzdelik 4 ila 18’ine eş sahipliği yapmasıyla da biliniyor.

Bu mefret özelliğe ehil Akdeniz’da bahir canlılarına eş sahipliği işleyen mercanlar ile bahir bitkileri, artan sıcaklık dolayısıyla yok olma riskiyle yüz yüze. Mercanlar ve bahir bitkileri, karbondioksit emerek atmosferi temizlemesiyle de öne çıkıyor.

Atmosferden haddinden fazla çok karbondioksit emmesiyle aşina bahir eriştesi bitkisi, Akdeniz’e özgü endemik tıpkı tür kendisine dikkati çekerken mütezayit sıcaklıklar dolayısıyla risk altında bulunuyor.

Share: