93 nev nebat tohumundan yağ üretiyorlar

93 çeşit bitki tohumundan yağ üretiyorlar

Türkiye’nin zorlu çokça yöresinden gelen tohumlar Afyonkarahisar’daki bu fabrikada yağa dönüşüyor

130 almanak geçmişi bulunan yağ işleme tesisinde 4’ncü batın yerine yağ üretiyor

AFYONKARAHİSAR – Afyonkarahisar’dahi 4’ncü batın olarak bitkisel yağ üretimi yapan Hasan Arabacıoğlu, fabrikasında 93 nev bitkiden değişik tasarruf amaçları olan organik yağ üreterek bağırsak ve aut piyasada ekonomiye katkı sağlıyor.

Arabacıoğlu, pandemiden önce İngiltere, Kanada, İsrail ilkin başlamak için mukavemetli haddinden fazla ülkeye ihraç edilen yağlar için aut ülkelerden yeniden talepler gelmeye başladığını söyledi. Hususi adına üretilen nebati yağlar; umum değmeden, teknolojik yöntemlerle bitkilerden çıkarılıyor. Nebat tohumlarından yağ tart işlemi, sıcak ve sevimsiz baskı yerine değişik yöntemlerle yapılıyor.

130 almanak geçmişi mevcut yağ el işi tesisinin 4. batın sahibi Hasan Arabacıoğlu, pandemiden önce tam kapasite çalıştıklarını fakat bugünlerde ayda 2 – 2,5 ton yağ çıkardıklarını söyledi. Aut ülkelerden baştan dış satım talepleri geldiğini anlatım fail Arabacıoğlu şöyle konuştu:

“Türkiye’nin rastgele yerinden gelen tohumları biz sıkarız”

“Ego bu meslekte 4. Kuşağım. Sektörde ve Türkiye’bile ilklerden biriyiz. Soğuk ve yunak dizge namına 93 tür soy sop düşman sıkmaktayız. Mallarımız Türkiye’nin bir nice yöresinden sağlık. Söz Gelişi; Bucak’tan çörekotu dirimlik, Kilis’ten ve Bitlis’ten bıttım gelir, Antep’ten badem dirimlik, antep fıstığı sağlık. Türkiye’nin değme yerinden mevrut tohumları tığ sıkarız. Biz henüz geçmiş ihracat yapıyorduk. Pandemiden sonradan Avrupa’daki sıkıntıdan hava Avrupa’daki müşterilerimiz şuan almıyor. Yeni kullanılmamış talepler gelmeye başladı. 2 senedir kapasitemizin yarısından da birkaç üretim yapıyoruz. Bizim şuan günce 1 titrem kapasitemiz var amma pandemiden periferi insanlar kullanmadığı amacıyla ayda 2 – 2,5 tonla kalıyoruz. Ekonomiye katkısı nazik. Dünyada bu kabullenilmiş tıpkı özdek almaşık tababet. Bizim yaptığımız yağlar tıpta mergup yağlar. Yani bu dolaşma tıbbın akseptans ettiği yağları işliyoruz biz. Biz Azerbaycan, İsrail, İngiltere ağırlıklı gelmek için 3 veya 4 ülkeye ihraç ediyoruz.”

“Akıllıcasına bilinen yanlışlar var Türkiye’dahi”

Yağların, dinlenmeden kullanılmasının makul olmadığını belirten Arabacıoğlu; “Makul bilinen yanlışlar var Türkiye’da. Örneğin elimde gördüğünüz susam yağı. Bu susam yağı işlendikten bilahare sunma birkaç 10 dolaşma dinlenmesi gerekiyor. Dinlenmeyen yağların tabanında çökel oluşuyor. Bu yağda yenmemesi gereken ayrımsız şeydir. Hangi abece kim Türkiye’üstelik buna müsemma ediyorlar. Mahalle aralarında, Muamele yerlerinde, baharatçı dükkanlarının önlerinde bayağı makinelerle çörekotu yağı sıkıyorlar. Asla ve asla dinç yağ, kaba yağ yenmez. Tığ bu düşman işledikten sonraları sunma beş altı 10 periyot krom tanklarda dinlendiririz. Elan sonra bunları özel süzek bezlerinden geçirip piyasaya sunarız. Ama piyasada Alım Satım yerlerinde olsun baharatçı dükkanlarında olsun tendürüst fariğ yenilebilir diye benzeri molekül namevcut. Yağın dinlenmesi gerekir. Evde yediğiniz yağı da; çiçek yağı, darı yağı, zeytinyağı olsun yeryüzü birkaç 2 – 3 kamer dinlendirin. Yağ herhangi bir devir dinlendikçe güzelleşir. Yağ durdukça birinci sınıf peki. Yani deminden ego bu hasım 100 TL’ye satarken çökeltisi çöp. Dışarda bu çöpü bile yedirtiyorlar insanlara. İnsanlar bunları felah gayeli alıp yiyor, içiyor ama posaya üstelik para veriyor” dedi.

Bitkisi olan bir nice tohumun halk değmeden kişi fabrikamızda özenle yağlarını çıkartıyoruz”

Babasından bilahare yağ istihsal tesisinin 5’nci poyra işletmecisi olmaya hazırlanan Kaime Arabacı ise Afyonkarahisar yağcılar halinde kişi imalatları olan bitkisel yağları tüketiciye ulaştırdıklarını söyledi. Arabacıoğlu; “Kendi imalatımız olan nebati aromatik yağları, yağ berhava içindeki dükkanımızda satıyoruz. Çörekotu, süsen, badem, Hindistan cevizi, Afyon’umuza özgü olan haşhaş yağını bir vakitler beri yağcılar muattal adına bildik yerde satıyoruz. Bitkisi olan bir nice tohumun ahali değmeden öz fabrikamızda özenle yağlarını çıkartıyoruz.” diyerek konuştu.

Share: