70 milyon çilek fidesi toprakla buluşuyor

Türkiye’nin yüce çilek istihsal merkezlerinden biri olan Mersin’in Silifke ilçesinde kullanılmamış çilek fidelerinin ekimine başlandı. Silifke Tecim ve Uran Odası Başkanı Nurettin Çaykara, ilçenin Türkiye’deki çilek üretiminin yüzde 40’ını, ihracatının birlikte yüzde 60’ını karşıladığını bu yıl Silifke çileğinde 60 ile 70 milyon beyninde fidelerin toprakla buluşacağını söyledi.

Temmuz ayı sonu itibariyle tarlaların hazırlanarak fidelerin dikiminin yapılması, budanması ve toplanması kadar say süreci Haziran ayına büyüklüğünde bitmeme ediyor. Silifke’birlikte kestirmece 3 bin eş çilek işiyle uğraşıyor. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin yaşama, çilek üretimi sayesinde dirimlik elde ediyor. Çilek cem sezonunda Silifkelilerin yanı sıra Şanlıurfa ve Kahramanmaraş ilkin gelmek için yer illerden mevrut işçiler üstelik çalışıyor.

İlçede 20 bin dönüm araziden 70 ila 80 bin titrem işaret beklenirken, Yurtiçi ve yurtdışında bellik olan Silifke çileğinde 60 ile 70 milyon beyninde çilek fidelerin toprakla buluşacağı belirtildi.

Kök, efdal kalitedeki meyvelerin iriliğini mevsim sonuna büyüklüğünde koruduğunu, bu nedenle de tüccarların tehlikeli talebiyle karşılaştıklarını, bu sene kullanılmamış ekilen çilek fidelerinden 20 bin dönüm araziden 70 ila 80 bin ton çilek hasadının yapılacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Coğrafi belen tescilli çileğimizin fide ekimi başlamış bulunuyor. Fidelerimiz Toprakla buluşuyor. Güzeşte yılki kontra Ukrayna Rusya savaşı krizinden kıran erişim ve koca sıkıntısı yaşadık. Çilek fidesi ekiminde bu yıl azalma var. Sebeplerinden biride girdi maliyetlerin yüksek olması. Esasen de sezona umutla bakıyoruz. 20 bin dönüm araziden 70 ila 80 bin titrem iz bekliyoruz. Yurtiçi ve yurtdışında marka olan Silifke çileğinde 60 ile 70 milyon beyninde fideler toprakla buluşacak” – MERSİN



Share: